Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Le Pain
Zehra Gül
Köşe Yazarı
Zehra Gül
 

Karia’nın Gizemli Kenti Gerga

             Batı Anadolu’nun en gizemli kentlerinden biri olan Gerga Antik kenti ile tanışın. Gerga, Aydın ilimizin Çine ilçesinin 6.5 km güneydoğusundadır. Gerga’nın girişindeki dev bloklar üzerine Yunan harfleri ile yazılmış ‘GERGA’ yazısı yer alır. Bazı blokların üzerinde ‘GERGAS’, bazı blokların üzerinde ise ‘Gerga Köyü’ anlamına gelen ‘GERGAKOME’ yazıları vardır. Antik levha olabileceği ihtimaller arasında olan bu yazılardan 19 tane tespit edilmiş ancak fazlası olduğu da düşünülmektedir. Gerga, tespit edilmiş ancak tescil edilmemiş köy görünümlü bir antik kenttir. İlk Gerga yazısının batısında bulunan dik yamacın yakınlarında arkasına devrilmiş Kybele’ ye ait olduğu düşünülen kolossal bir heykel bulunmaktadır. Heykelin kaidesi de yanında bulunmakla beraber ayak bileklerinin biraz yukarısından kırılmış durumdadır. Heykelin geniş omuzlu ve dimdik ayakta duran bir kadın heykeli olduğu düşünülmektedir. Yüzü ve başı tahrip olduğunda dolayı simasını anlamak çok güçtür. Heykelin üzerinde 20 cm'lik harflerle Gerga yazar. Kuzeydoğu kısmında bulunan şehir merkezi, tamamen Karia tarzında yapılmış kavisli teras duvarlarıyla desteklenmiştir. Şehrin bu kısmında kentin en etkileyici yapısı olan ve günümüze sağlam bir şekilde ulaşmış tapınak vardır. İçi boş olan yapının kapısının üzerindeki alınlıkta "Gergas" yazmaktadır. Terasın doğu ucunda, yaklaşık 3.5 m yüksekliğindeki iki taş stel ve aralarındaki kaide üzerinde duran, kırılmış durumda bir heykel vardır. Stellerin her ikisinin de üzerinde Gerga yazmaktadır. Gerga Antik Kenti'nin merkezinin batı kısmında, kare planlı bir kaide üzerinde yükselen ve baş kısmı kırık, yüksekliği dört metrenin üzerinde bir heykel bulunmaktadır. Fransız araştırmacı G. Cousin'nin 1899 yılındaki gezi notlarından, heykeli baş kısmıyla ve daha sağlam bir şekilde gördüğünü anlıyoruz. Cousin, notlarında, heykeli "kocaman ağzıyla ve birbirinden ayrık küçük gözleriyle kesinlikle anormal" şeklinde anlatmıştır.       Gerga Antik Kenti'nin çeşitli bölgelerinde yaklaşık 1.70 m yüksekliğinde küçük kare yapılar göze çarpar. Önleri açık olan ve birbirlerinin tıpkısı olan bu yapılar yekpare ve yassı büyük bir taştan yapılmışlardır. Karya bölgesinde yer almasına rağmen, şehrin kalıntılarının Karya bölgesinde yer alan diğer antik kentlerden çok daha farklı özellikleri olması bu gizemi arttırıyor. Normal insan boyutunu çok fazla aşan heykeller, bu heykellerin baş kısmının insana benzememesi, bazı yapıların kayaların oyulmasıyla yapılmış olması da ilginç. Gerga Antik Kenti’nin etrafında herhangi bir tesis yoktur. Bu nedenle Gerga Antik Kenti’ni gezmek ücretsizdir. Kısa bir yürüyüş sonrasında karşılaşacağınız bu gizemli kente hayran kalacaksınız…
Ekleme Tarihi: 27 Ocak 2020 - Pazartesi

Karia’nın Gizemli Kenti Gerga

            

Batı Anadolu’nun en gizemli kentlerinden biri olan Gerga Antik kenti ile tanışın. Gerga, Aydın ilimizin Çine ilçesinin 6.5 km güneydoğusundadır. Gerga’nın girişindeki dev bloklar üzerine Yunan harfleri ile yazılmış ‘GERGA’ yazısı yer alır. Bazı blokların üzerinde ‘GERGAS’, bazı blokların üzerinde ise ‘Gerga Köyü’ anlamına gelen ‘GERGAKOME’ yazıları vardır. Antik levha olabileceği ihtimaller arasında olan bu yazılardan 19 tane tespit edilmiş ancak fazlası olduğu da düşünülmektedir. Gerga, tespit edilmiş ancak tescil edilmemiş köy görünümlü bir antik kenttir.

İlk Gerga yazısının batısında bulunan dik yamacın yakınlarında arkasına devrilmiş Kybele’ ye ait olduğu düşünülen kolossal bir heykel bulunmaktadır. Heykelin kaidesi de yanında bulunmakla beraber ayak bileklerinin biraz yukarısından kırılmış durumdadır. Heykelin geniş omuzlu ve dimdik ayakta duran bir kadın heykeli olduğu düşünülmektedir. Yüzü ve başı tahrip olduğunda dolayı simasını anlamak çok güçtür. Heykelin üzerinde 20 cm'lik harflerle Gerga yazar.

Kuzeydoğu kısmında bulunan şehir merkezi, tamamen Karia tarzında yapılmış kavisli teras duvarlarıyla desteklenmiştir. Şehrin bu kısmında kentin en etkileyici yapısı olan ve günümüze sağlam bir şekilde ulaşmış tapınak vardır. İçi boş olan yapının kapısının üzerindeki alınlıkta "Gergas" yazmaktadır. Terasın doğu ucunda, yaklaşık 3.5 m yüksekliğindeki iki taş stel ve aralarındaki kaide üzerinde duran, kırılmış durumda bir heykel vardır. Stellerin her ikisinin de üzerinde Gerga yazmaktadır.

Gerga Antik Kenti'nin merkezinin batı kısmında, kare planlı bir kaide üzerinde yükselen ve baş kısmı kırık, yüksekliği dört metrenin üzerinde bir heykel bulunmaktadır. Fransız araştırmacı G. Cousin'nin 1899 yılındaki gezi notlarından, heykeli baş kısmıyla ve daha sağlam bir şekilde gördüğünü anlıyoruz. Cousin, notlarında, heykeli "kocaman ağzıyla ve birbirinden ayrık küçük gözleriyle kesinlikle anormal" şeklinde anlatmıştır.

     

Gerga Antik Kenti'nin çeşitli bölgelerinde yaklaşık 1.70 m yüksekliğinde küçük kare yapılar göze çarpar. Önleri açık olan ve birbirlerinin tıpkısı olan bu yapılar yekpare ve yassı büyük bir taştan yapılmışlardır.

Karya bölgesinde yer almasına rağmen, şehrin kalıntılarının Karya bölgesinde yer alan diğer antik kentlerden çok daha farklı özellikleri olması bu gizemi arttırıyor. Normal insan boyutunu çok fazla aşan heykeller, bu heykellerin baş kısmının insana benzememesi, bazı yapıların kayaların oyulmasıyla yapılmış olması da ilginç.

Gerga Antik Kenti’nin etrafında herhangi bir tesis yoktur. Bu nedenle Gerga Antik Kenti’ni gezmek ücretsizdir.

Kısa bir yürüyüş sonrasında karşılaşacağınız bu gizemli kente hayran kalacaksınız…

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.