Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Le Pain
Süleyman Çokay
Köşe Yazarı
Süleyman Çokay
 

Bayram Psikolojisi İyi Gelir

Pandeminin etkisinin azaldığı sosyalleşmenin tekrar hayata geçtiği günlerin içindeyiz. Bayram bir yandan aile içindeki dinamikleri sağlamlaştırırken bir yandan da bireysel olarak içsel huzurun tesis edilmesine olanak tanır. Bu bayram psikolojimize iyi gelecek küçük tavsiyelerde bulunmak istiyorum. Öncelikle bayram ritüellerimize yeniden başlamalıyız. Bayram gününe özel kıyafetler, bayram temizlikleri büyüklerin ellerinin öpülmesi, komşu ziyaretleri hepimize iyi gelecektir. Aidiyet duygusu pandemi döneminde kaybettiğimiz bir duyguydu. O yüzden yeniden eski sosyal bağlarımızı kurmamız gerekir. Bireyselleşmenin teknolojinin de etkisiyle üst seviyeye çıktığı günümüzde, bayramlar da nasibini alıyor. Her geçen gün daha da bencilleşen birey, bayramlarda bir arada olmak yerine yalnızlığı tercih edebiliyor. Ailesinin yanında olmaktan ziyade gözden uzak tatil-eğlence planları yapabiliyor. Peki, bu doğru mu? Ya da bu şekilde düşünen gençlere neler söylenebilir. Bayramlarda duygu paylaşımı olur. O nedenle bu dönemlerde sevgi dilinin kullanılması çok önemlidir. Karşı tarafı dinlemek, değer vermek, kıymet bilmek, hatır sormak, yardıma koşmak, kapı çalmak, dua almak bu günlerin olmazsa olmazı olmalıdır. Bireyselleşmenin unutulması gereken bu günlerde cep telefonlarını kenara koyup, bilgisayarı unutup çevremizle kenetlenmeliyiz. Gençlerimize hayatın her anının bayram tadında geçirmenin mümkün olduğunu göstermemiz gerekir. Elden ayaktan düşmemek, zihinden önce bedeni kaybetmemek, kurda kuşa yem olmayıp "Çok şükür bugünü de gördük" diyebilmek, sevdiklerimizle geçirdiğimiz her günün bayram olduğunu da vurgulamak gerekir. Yeni nesillerin değerlerimize sahip çıkmasını istiyorsak şimdiden bayram günlerinin diğerlerinden farklı olması için çalışmalıyız. Çocukta sevinç, neşe, keyif, heyecan gibi duyguları oluşturması gerekir ki, onda olumlu izler bıraksın ve keyif aldığı bu günleri çocuklarına da yaşatabilmeyi arzulasın. Bu arada kurban kesimi sırasında çocukların orada bulunmaması gerektiğinin de altını çizmek istiyorum. Aynı şekilde kurban kanının çocukların yüzüne sürülmesi çocukların psikolojisini olumsuz etkileyebilir. Birlik, beraberlik, kardeşlik ve dayanışmanın yoğun yaşandığı, pandemi kurallarının da unutulmadığı keyifli bir bayram diliyorum.
Ekleme Tarihi: 22 Temmuz 2021 - Perşembe

Bayram Psikolojisi İyi Gelir

Pandeminin etkisinin azaldığı sosyalleşmenin tekrar hayata geçtiği günlerin içindeyiz. Bayram bir yandan aile içindeki dinamikleri sağlamlaştırırken bir yandan da bireysel olarak içsel huzurun tesis edilmesine olanak tanır.

Bu bayram psikolojimize iyi gelecek küçük tavsiyelerde bulunmak istiyorum. Öncelikle bayram ritüellerimize yeniden başlamalıyız. Bayram gününe özel kıyafetler, bayram temizlikleri büyüklerin ellerinin öpülmesi, komşu ziyaretleri hepimize iyi gelecektir. Aidiyet duygusu pandemi döneminde kaybettiğimiz bir duyguydu. O yüzden yeniden eski sosyal bağlarımızı kurmamız gerekir.

Bireyselleşmenin teknolojinin de etkisiyle üst seviyeye çıktığı günümüzde, bayramlar da nasibini alıyor. Her geçen gün daha da bencilleşen birey, bayramlarda bir arada olmak yerine yalnızlığı tercih edebiliyor. Ailesinin yanında olmaktan ziyade gözden uzak tatil-eğlence planları yapabiliyor. Peki, bu doğru mu? Ya da bu şekilde düşünen gençlere neler söylenebilir.

Bayramlarda duygu paylaşımı olur. O nedenle bu dönemlerde sevgi dilinin kullanılması çok önemlidir. Karşı tarafı dinlemek, değer vermek, kıymet bilmek, hatır sormak, yardıma koşmak, kapı çalmak, dua almak bu günlerin olmazsa olmazı olmalıdır.

Bireyselleşmenin unutulması gereken bu günlerde cep telefonlarını kenara koyup, bilgisayarı unutup çevremizle kenetlenmeliyiz.

Gençlerimize hayatın her anının bayram tadında geçirmenin mümkün olduğunu göstermemiz gerekir. Elden ayaktan düşmemek, zihinden önce bedeni kaybetmemek, kurda kuşa yem olmayıp "Çok şükür bugünü de gördük" diyebilmek, sevdiklerimizle geçirdiğimiz her günün bayram olduğunu da vurgulamak gerekir.

Yeni nesillerin değerlerimize sahip çıkmasını istiyorsak şimdiden bayram günlerinin diğerlerinden farklı olması için çalışmalıyız. Çocukta sevinç, neşe, keyif, heyecan gibi duyguları oluşturması gerekir ki, onda olumlu izler bıraksın ve keyif aldığı bu günleri çocuklarına da yaşatabilmeyi arzulasın.

Bu arada kurban kesimi sırasında çocukların orada bulunmaması gerektiğinin de altını çizmek istiyorum. Aynı şekilde kurban kanının çocukların yüzüne sürülmesi çocukların psikolojisini olumsuz etkileyebilir.

Birlik, beraberlik, kardeşlik ve dayanışmanın yoğun yaşandığı, pandemi kurallarının da unutulmadığı keyifli bir bayram diliyorum.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.