Sınavlara hazırlanan öğrenciler için en faydalı yöntemlerden biri de zihin haritalarıdır. Son dönemde çıkan bu yöntem hafızanın daha etkili kullanımına olanak sağlamaktadır.
Zihin haritalamanın belki de en büyük avantajı; bireysel ifadeyi güçlendirerek, düşünmeyi, çalışmayı ve problem çözmeyi zevkli hale getirmesidir. Zihin haritalama, okuma malzemesini not alma konusundaki gücüne ek olarak; toplantı, seminer veya derslerde not alma yeteneğinizi geliştirmek için de kullanılabilir. Zihin haritalama, bir not alma tekniği olarak ortaya çıkmıştı. Öğrencilerin asgari çaba harcayıp azami verim elde edecek bir biçimde, derslerin özünü yakalamasına yardımcı olacak bir tekniktir. Zihin haritalama tekniğiyle not almanın avantajları şunlardır:
* Bu tip bir çalışma öğrenmeyi daha zevkli ve özgün bir hale getirmekte, böyle olunca da çalışılan konuların hatırda kalıcılık oranı artmaktadır.
1) Zihin Haritaları daha üretken düşünmemize imkân tanır.
2) Konunun bütününü görme kabiliyetimiz artar.
3) Zihin Haritaları beynimizin anladığı dilden yazma sanatıdır.
4) Beynin her iki lobu da etkin bir şekilde kullanıldığı için öğrenme kabiliyeti artar.
5) Renkli kalemlerle tamamen görüntülü bir şekle dönüşen bu sistemde, bilgi hafızada daha fazla kalmakta ve daha hızlı hatırlanmaktadır.
6) Anahtar kelimelerle çalışıldığı için kâğıt ve zaman daha ekonomik kullanılmakta ve daha zengin bir sonuç ortaya çıkmaktadır.
7) “Bir resim bin kelimeye bedeldir” sözünden hareketle konunun fotoğrafını çekmiş oluruz. Böylece fotografik hafızanızın gelişmesine katkı sağlarsınız.
8) Zihin Haritasıyla çalıştığınızda daha kolay öğreneceksiniz. Çalıştığımız konu ne olursa olsun zihin haritaları o konuyu kolayca öğrenmemize yardımcı olacaktır.
9) Konulara çalışmak çok zevkli tekrarlar da artık çok kolay olacaktır. Bilgiye ulaşmamız kolaylaşacak ve konuya hâkimiyetiniz artacaktır.
10) Zihin Haritaları bütünü görmenizi, konuyu tüm yönleriyle ele almanızı sağlar. Klasik not tutma sisteminde tüm satırları ve kelimeleri bütünüyle görmeniz imkânsızdır. Klasik not tutma sistemiyle yazılmış bir sayfalık bir metinde %60 civarında gereksiz kelime olduğu araştırmacılar tarafından tespit edilmiştir. Hâlbuki zihin haritası içinde kullanılan kelimeler nettir, açıktır.