Diyet psikoloji başka adıyla beslenme psikoloji uygulanan zayıflama yöntemlerinin başarılı olması için sağlıklı bir zemin oluşturacaktır. Bu yüzden bugün başlangıç seviyesinde nelere dikkat etmeniz gerekir, kısaca değinmek istiyorum.
Psikolojik olarak bir işe hazır olduğumuzda hedeflediğimiz noktalara ulaşmakta kolay olacaktır. Bununla birlikte nefes egzersizleri günlük hayatta bizi stresten koruduğu gibi beslenme durumunuzu değiştirmek için basit ve ekili bir teknik. Yavaşça 5-10 kez derin nefes aldığımızda ve yavaşça verdiğimizde vücut stresli, yavaş sindiren, az kalori yakan durumundan dinlenme durumuna geçerek metabolizmayı hızlandırır.
Severek yaptığımız diyetler, doktorumuza inanmak yaptığımız diyetin ve kullanılan ilaçların düzenli olmasına yol açacaktır. Zevk alma, besinsel bir ihtiyaçtır. Dünyadaki tüm canlılar sinir sistemi fizyolojisinin en ilkel düzeyinde zevki bulmak ve acıdan uzaklaşmak için programlanmıştır. Kendimizi şok diyet veya sevmeden yiyerek cezalandırdığımızda, beyin bu yoksunluğu ''açlık'' olarak algılıyor ve bizi daha fazla yemeye zorluyor. Zaman zaman özellikle de stresli olduğumuzda, kafamız dolu olduğunda ne kadar çok yediğimizin farkında olmuyoruz. Bunun nedeni dediğim gibi bilinçaltına gönderdiğimiz mesaj.
Yiyecekler ve vücudumuz hakkında olumsuz düşündüğümüzde, vücudu placebo etkisiyle korku durumuna sokmuş olursunuz. Örneğin, sürekli kilo almaktan korkuyorsanız, vücut stres durumunda artan kortizon ve insülin salımını artırır. Bu da, vücuda yağ, kilo depolaması, kas yapımının durdurulması sinyalini verir. Korkularımızla metabolik bir gerçek yaratabiliriz.
Eğitim alanında biz yukarıda bahsettiğimiz örnek olaya “kendini doğrulayan kehanet” diyoruz.
Her konuda olduğu gibi zayıflama konusunda da olumsuz düşünmememiz gerekiyor.