Modern hayat içerisinde yoğun iş temposu, stresli ortamlar, bozulan arkadaşlık ilişkiler, sınavlara hazırlanırken aşırı yüklemede bulunmak, aynı anda birden fazla işi yapmaya çalışmak beraberinde unutkanlığı da getiriyor.
Aynı şekilde depresyonda olmakta unutkanlığı arttırıyor. Depresyon durumunda devamlı olarak üzüntülü, içe kapanık ve her türlü olaya olumsuz bakmak söz konusudur.
Bu yüzden öncelikli olarak da psikolojik sıkıntılarımızı çözümlemeliyiz.
Unutkanlığı yenmek için psikolojik çözümlemelerin yanında öncelikle hafızamızı güçlendirmemiz gerekir. Aşağıda yapılabilirliği yüksek önerileri sunuyorum.
1) Sağlıklı beslenmek ve bol su içmek gerekir.
2) Beyin sağlığımızı korumak için yeterli beslenme şarttır, Bu nedenle ağır diyetler ve uzun süren açlıklardan kaçınmak gerekir.
3) Spor yapmak özellikle yürüyüş unutkanlıktan kurtulmak için faydalı olacaktır.
4) Bulmaca çözmek iyi gelir.
5) Kitap okumak ve müzik dinlemek beyni gençleştirir ve zinde tutar.
6) Sosyal ilişkileri geliştirmekte unutkanlığa çare olacaktır.
7) Günlük hayatınızda rahat ve huzurlu olmak önemlidir. Sürekli bir telaş içerisinde iseniz ve yaptığınız işleri çabuk yapmaya çalışıyorsanız unutkanlığınız artabilir.
8 ) Her gününüz bir diğerinin aynı ise ve monotonlaşmışsa düşünce gücünüz zayıf düştüğünden unutkan olursunuz. Her gün yeni bir bilgi ile tanışın.
Bu konudaki en önemli şeyin hangi unutkanlığın normal, hangisinin hastalıklı olduğunun ayırt edilmesidir. Unutkanlıkla ilgili hastalık, hemen herkesin aklına “Alzheimer”i getirse de gerçekte masum olan unutkanlıklar sıkıntı yaratmaz.