Dikkatimizin zaman zaman dağıldığı anlar olmaktadır. Bu noktada yapılması gerekenler birtakım egzersizleri uygulamaktan geçer.
Bilinçli olarak nefes almak odaklanmayı sağlamaktadır. Kaliteli nefes alma yollarının bilinmesi size önemli katkıda bulunacaktır.
Oturur en rahat şeklinizden, huzurluyum derken gözlerinizi sıkın derece derece arttırın. Ardından derece derece gözlerinizi gevşetin (Baş, kol, bacak, bilek vb uzuvlarla da aynı durumu tekrarlayın)
Ayna oyunuyla karşılıklı taklit yaparak dikkat toplama becerisi geliştirilebilir.
Zihinsel imajinasyon veya zihinsel canlandırma yöntemleri ile dikkat toplama beceresi artırılabilir. Gözler açık durumda sıkça gördüğümüz (veya görmediğimiz )ve zihnimizde kolayca canlandırabileceğimiz bir mekânı hayal edin. O mekânın tüm detaylarını gözünüzün önünde canlandırın. Ve zihinsel olarak o mekânda dolaşın.
Bir resmi alır o resim hakkında birlikte tartışmak (Bu resimde ne görüyorsun? Resim hoşuna gitti mi? Veya ne hoşuna gitmedi vb.) Analiz, sentez ve değerlendirmelerde bulunmak dikkati olumlu etkilemektedir.
Birbirine benzeyen iki resimde farklılığı bulma, labirent oyunları, puzzel yapma, su doku, bulmaca çözme, satranç oyunlarına yönelenlerin de dikkat toplama becerilerinin geliştiği görülmektedir.
Çeşitli şekillerin devamını boyama, sayıları birleştirerek resim oluşturma egzersizleri de dikkat toplama becerisine olumlu etkide bulunmaktadır.
Kitap okumak en iyi dikkat toplama etkinliği çalışmalarındandır. Günde 15 dakikalık kitap okuma zamanları dikkat gelişiminize olumlu etki yapacaktır.