Ortaöğretim kurumlarından mezun olan öğrencilerimiz için yeni bir sayfa açılıyor. Her ne kadar üniversite sınavı gölgesinde geçse de ayrı bir duygu vardır mezuniyetlerde.
Mezuniyete gelmek, bazılarımız için ayrılığın hüznünü taşısa da, bunun aslında bir bitiş değil bir başlangıç olarak yorumlamak gerek.
Öğrencilerimizin biriktirdikleri dostluklar, özümsedikleri değerler ve edindikleri becerilerle birlikte yola çıkacakları aydınlık geleceğin de ilk günü olduğunu bilmek ailelere, öğretmenlere her zaman umut verir.
Atatürk ilkelerinin ışığında, aydınlık bir Türkiye için, barışçıl bir dünya için, milli ve evrensel değerler üzerinde duran mezunlar 2024 yılından itibaren hayatın içinde olacaklar.
Lise bitti bundan sonra neler yapmalılar;
*Yurt içinde ve yurt dışında yaz kampları
*Çok yönlülüğü destekleyecek hobiler, spor, müzik, sanat ve bolca kitap okuma
*Her fırsatta farklı kurumlarda staj ve yarı-zamanlı çalışma
*STK’larda üniversite ilk yıllarından itibaren gönüllü olarak görev alma ve proje üretme
*Üniversite yaz okulları ve müzakere kampları
Gençlere tavsiyeler;
Bir ara çok meşhur olan “Secret” felsefesi vardı: “Pozitif düşündüğünüz sürece her şey pozitif gider” her olanı negatif yorumlamaları, bunu unutmayın.
Hata yapmaktan korkmayın. 6 defa düşün 7 defa kalkın. Formül: n+1.(kişisel gelişim formülü)
Hatalardan ders çıkarın. Aynı hatayı ikinci kez yapıyorsanız bu artık hata değil, sizin seçiminiz oluyor.
Asla umutsuz olmayın. Zaten Atatürk gençliğinin umutsuz olma gibi bir hakkı yoktur. Çünkü Atatürk bu millete en zor koşullarda bile umutsuz olmamayı göstermiştir.
Memleketimizden baharın, kalbinizden umudun hiç eksik olmadığı güzel bir gelecek dileğiyle tüm mezunları tebrik eder, üniversite sınavında başarılar dilerim.
Süleyman ÇOKAY
Psikolojik Danışman, eğitim uzmanı