Nereye gitmek istediğinize ve kurumunuzun neyi gerçekleştirmesini istediğinize karar vererek başlayabilirsiniz. Bunlar, şüphesiz ki, sizin amaçlarınız ve hedeflerinizdir. Bunları dikkatlice ve sistematik olarak belirlemelisiniz. Bu belirlemeyi aşağıdaki yedi adımı izleyerek yapabilirsiniz.
1-Sadece kendi kurumunuzun değil tüm kuruluşun amaçlarını göz önünde bulundurunuz. Kendi kurumunuzun hizmet verdiği, kuruluş içi müşteriler olduğu kadar, kuruluşun dış müşterilerinin de istek ve ihtiyaçlarını dikkate alınız.
2-Kendi kurumunuzun kuvvetli ve zayıf yönlerini değerlendiriniz ve bunların iç ve dış müşterilere hizmet ve kuruluş amaçlarına ulaşma çabanızda size ne denli yardımcı veya engel olacağını kendinize sorunuz.
3-Daha başlangıçta hemen kararlarınızı vermeyiniz. Aksine devamlı olarak yeni olanakları (kaliteyi geliştirmek, maliyeti düşürmek) araştırınız. Düşünce ve görüşlerinizi geçen seneki amaçlarınız ve bu amaçları gerçekleştirme durumunuzla kısıtlamayınız. Gelecek yıl şartları değiştirebilecek neler olabileceğini tahmin edebilirsiniz, dikkatinizi gelecek aylarda daha anlamlı olabilecek amaçlara yönlendirebilirsiniz.
4-Plânlarınızı gerçekleştirmenize yardım etmek durumunda olanların ve sizi bu konuda destekleyeceklerin fikirlerini alınız. Amaçların belirlenmesine katılan çalışanların, bu amaçlara ulaşmak için kendilerini işe adamaları daha çok muhtemeldir. Kendilerine önceden danışılan uzmanlar, muhtemel zorluklara veya size tam destek verebilecekleri amaçlara dikkatinizi çekebilirler.
5-Makul bir amaçlar dizisi seçiniz. Bu amaçlar şu iki standarda uymalıdır: (a) Kuruluşun amaçlarına katkısı olmalı ve (b) kendi kurumunuzun gücü ve zayıflıkları çerçevesinde ulaşılabilir olmalıdır.
6-Kurumunuzun amaçlarını bir hedefler dizisi şeklinde düzenleyiniz, yani en önemlilerini en üste ve en az önemlilerini de en alta yazınız.
7-Kısıtlamalarınıza dikkat ediniz, kuruluşunuzca getirilen veya diğer kısımlarla yapılması gereken koordinasyon ve onlara verilmesi gereken hizmetin doğal sonucu olarak karşınıza çıkan, kısıtlamalarınızı göz önünde bulundurunuz. Kurumunuz hiçbir şekilde yalnız başına çalışamaz. Kurumunuzun plânları gerçek şartlara göre yapılmalıdır.