Bu hafta bir proje çalışması için Almanya’da bulunuyorum. Eğitim sistemini, ayrıca gençlerin neler üzerine odaklandığını sizlere aktaracağım.
Günümüzde cep telefonu kullanmadaki sıkıntıları, nomofobi üzerine bilgi alışverişinde bulunacağız.
Almanya'da okul sistemi
Almanya'da yaşayan bütün çocukların okula gitme mecburiyeti bulunmaktadır.
Okula gitme mecburiyeti, genelde çocuğun 6 yaşını doldurduğu yılın sonbaharında başlar. Okula gitme mecburiyeti, genelde gençlerin 18 yaşını doldurduğu ders yılının sonuna kadar sürer. Okula gitme mecburiyetine ilişkin kurallar, eyaletler arasında farklılık göstermektedir.
İlkokul: Almanya'da tüm çocuklar önce ilkokula giderler. Bunun ardından bir orta dereceli okula geçerler. Çeşitli diplomalar veren farklı orta dereceli okullar vardır.
İlkokul 4 yıl sürmekte olup, Berlin ve Brandenburg'ta 6 yıllık ilkokul vardır.
Her çocuk ilkokula gider ve ilkokullar, temel bilgiler vererek çocukları orta dereceli okullara hazırlar. Dersler genelde Almanca, matematik, genel bilimler (coğrafya/tarih/teknik/doğal bilimler), sanat, müzik ve sporu kapsar. Yabancı dil dersi imkânları tüm eyaletlerde genişletilmektedir.
Tüm eyaletlerde her öğrenci ilkokuldan sonra orta dereceli okula mı (Hauptschule, Realschule) yoksa liseye mi gideceği sorusuyla karşı karşıyadır.
Çocuğun hangi orta dereceli okula gideceğine genelde öğrencinin notlarına
bakarak öğretmenler ve kısmen de veliler karar verir