İçinde bulunduğumuz ay ruh sağlığı alanında çalışanları için önemli günleri içeriyor. İlk olarak 30 Eylül Ulusal Psikolojik Danışmanlar günü ardından 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı günü.
Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği Aydın şubesi olarak yönetim kurulu üyelerimizden Dilek Özlü, Mehmet Kemik ile birlikte tüm meslektaşlarımız adına Aydın Valimiz Sayın Yakup Canbolat’a hayırlı olsun ziyaretinde bulunduk. Kendisine ruh sağlığı alanında bakanlıklar düzeyinde yaptığımız çalışmalardan da bahsettik. Sayın Valimize göstermiş oldukları ilgi ve misafirperverliğinden dolayı teşekkürlerimizi sunarız.
TÜRK PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK DERNEĞİ
Kavram ve hizmet olarak 1950’li yılların başında ülkemize giren Psikolojik Danışma ve Rehberlik Hizmetleri bugün, kamu ve özel sektörde eğitim, sağlık, aile ve sosyal hizmet, adalet, TSK, diyanet, endüstri, spor, insan kaynakları gibi birçok hizmet alanında istihdam edilen 70.000'e yakın meslektaşımız ve üniversitelerde öğrenimine devam eden 25.000 civarında Psikolojik Danışma ve Rehberlik lisans öğrencimizle büyük ve saygın meslek gruplarından biri olmuştur.
Üst düzey akademik ve bilişsel yeterlilikle mesleki eğitime giriş yapan lisans öğrencilerimiz, uygulamaya dönük ve nitelikli bir eğitim sonrası mesleğe ilk adımlarını atmaktadır. İstihdam edildikleri her alanda farkını ortaya koyan meslektaşlarımıza olan ihtiyaç birçok iş kolunda çeşitlenerek artmaya devam etmektedir.
Bu kapsamda çalışmalarını yürüten derneğimiz geçmişte olduğu gibi bugünde mesleğimizin temsil edilmesi, meslektaşlarımızın mesleki eğitim ve gelişimlerinin desteklenmesi, var olan istihdam alanlarının korunarak yeni istihdam alanlarının oluşturulması noktasında çalışmalarına devam etmektedir.
Mesleki yetkinliklerimiz dahilinde insana hizmet noktasında bize ihtiyaç olan her alanda olmaya devam edeceğiz.
Dünya Ruh Sağlığı Federasyonu: “Ruh Sağlığı evrensel bir insan hakkıdır!”
Dünya Ruh Sağlığı Federasyonu’nun 2023 için belirlediği “Ruh Sağlığı Evrensel Bir İnsan Hakkıdır” teması hizmetin herkesin için erişilebilir ve süreklilik arz edecek şekilde planlanması, sunulması açısından yasa yapıcılara, ruh sağlığı meslek örgütleri ve uygulayıcılarına ciddi sorumluluklar yüklemektedir. Hizmet alanın üstün yararı gözetilerek koruyucu, önleyici, destekleyici, gelişimsel temel ruh sağlığı hizmetlerinden ileri düzeyde sunulacak tüm hizmetlere ilişkin etik ve ilkesel değerler gözetilerek mesleki sınırlar, standart ve yeterliliklerin tanımlandığı mevzuatsal düzenlemeler artık kaçınılmaz bir sorumluluktur.
21. yüzyılda, cumhuriyetimizin 100. yılında çocuklarımız başta olmak üzere, toplumun tüm fertlerinin İmkân ve fırsat eşitliği temelinde evrensel insan hakkı olan ruh sağlığı hizmetlerine ulaşabilmesi için niceliksel yaygınlığın sağlanabilmesi adına gerekli mevzuatsal düzenlemelerin yapılması, hizmetin nitelikli bir şekilde sunulabilmesi için de ruh sağlığı alanı uygulayıcı eğitimlerinin yeniden değerlendirilmesi ciddi bir mecburiyet olarak önümüzde durmaktadır.
Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği olarak Psikolojik Danışman meslektaşlarımızın formal lisans eğitimlerinin üzerine hizmetin gereği mesleki yetkinliklerinin geliştirilmesi, ihtiyaç doğrultusunda istihdam alanlarının çeşitlendirilmesi, görev alanları dahilinde hizmet sundukları hedef kitlenin ihtiyaç ve beklentilerinin karşılanması için sorumlulukla çalışmaya ve üretmeye devam edeceğiz.
Yıllardır görev yaptıkları tüm kurum ve kuruluşlarda sundukları koruyucu, önleyici, destekleyici, geliştirici ve temel iyileştirici rolleriyle birey ve topluma dönük yaygın ruh sağlığı hizmeti sunan, hizmetin ulaşılabilir olmasında eğitim sektörü başta olmak üzere birçok hizmet sektöründeki niceliksel yaygınlık ve niteliksel yetkinlikleriyle Psikolojik Danışman meslektaşlarımız başta olmak üzere tüm ruh sağlığı paydaşlarının 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü kutlu olsun!