Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Le Pain
Süleyman Çokay
Köşe Yazarı
Süleyman Çokay
 

Ördek Sendromu

Pek çoğumuz suyun üzerinde dans eder gibi yüzen ördekleri seyredip hayran kalmışızdır. Suyun üst kısmından bakarken herhangi bir problem olduğunu düşünmeyiz, esas karmaşıklık suyun altındadır. Ördek o küçük perdeli ayaklarını hızlıca çırparak suyla mücadelesini sürdürmeye çalışır. Stanford Üniversitesi tarafından ortaya atılan ördek sendromu, öğrencilerin herhangi bir sıkıntı, depresyon, kendinden şüphe etme kaygılarını bastırırken dışarıdan sakin görünebilme yeteneklerini ifade etmek için kullanılmıştır. Başka bir deyişle. Ördeklerin davranışlarında sakinlik sadece yüzeydedir, altında ise istedikleri yönde ilerlemek için gerekenden çok daha fazla çaba vardır. Stanford Ördek Sendromu İçin Kimler Risk Altında Z Kuşağı Bu kuşak, herhangi bir nesilden çok daha fazla sosyal baskıya maruz kaldığını görmekteyiz. Küçüklüklerinden itibaren sürekli kişisel mesajlara tutulması kendi istedikleri kişi yerine sosyal medyadaki karakterlere özenmeleri ve onlar gibi davranmalarına neden oluyor. Kişi kendini anlamadan başkasını aynaladığı için bu kuşak diğerlerine göre daha fazla tehlike altındadır. Üretken Sosyal Medya Kullanıcıları Sosyal medya, insanları kendilerini tanıtırken sahte bir maske altında sunmaya teşvik ediyor. Örneğin kim bir pozu ilk çektiği haliyle post ediyor ki… Mutlaka aynı kareyi birden fazla çekip filtrelerle düzenleyerek atıyor çünkü amaç sadece kendini, olayı veya durumu göstermek değil olanı çok daha iyi bir şekilde gösterip dikkat çekmektir. Yüksek Oynayanlar Herhangi bir alanda yüksek başarı elde ettiğinde, bu performans seviyesini sürdürmek için kendisinden ve başkalarından gelen yoğun baskı yüzünden kendini hep başarılı gösterme durumunda olanlar. Mevcut Ruh Sağlığı Koşula Bağlı Olanlar Ruh sağlığı hastalıklarına yatkın olan kişiler risk altında olabilir. Özellikle, sosyal kaygıları olan, öğrenme problemleri, düşük özgüven, dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu tanısı olan herkes. Ve çok daha önemlisi duygusal olarak, yaşamdaki zor durumlarla duygusal olarak başa çıkmakta zorlanan kişiler. Stresli Durumlar Yaşayanlar Ördek Sendromunu tetikleyen bir başka faktör ise stresli durumlardır. Bunlar arasında yeni bir yere taşınmak, ölümle baş etmek, maddi durumun bozulması, fiziksel ya da psikolojik baskı durumları olabilir. Tüm bu durumlarda, kişinin yaşadığı zorluğu kaldırmak yerine her şeyin yolunda olduğunu göstermek istemesini de bu durumu doğurmaktadır. Mükemmeliyetçiler Kusursuz bir vücuda sahip olmak, mükemmel bir ortak bulmak, harika bir kariyere sahip olmak, muazzam bir ev satın almak olabilir. Okulda veya işte herhangi bir proje sonucunun her zaman en iyisine sahip olma isteği de bu duruma örnektir. Sonuç olarak Stanford üniversitesinin yaptığı bu çalışma aslında kendi kültürümüzdeki bir söze çıkıyor. “Güneş gibi ol şefkatte, merhamette. Gece gibi ol ayıpları örtmekte. Akarsu gibi ol keremde, cömertlikte. Ölü gibi ol öfkede, asabiyette. Toprak gibi ol tevazuda, mahviyette. Ya olduğun gibi görün, ya göründüğün gibi ol.”
Ekleme Tarihi: 20 Ocak 2021 - Çarşamba

Ördek Sendromu

Pek çoğumuz suyun üzerinde dans eder gibi yüzen ördekleri seyredip hayran kalmışızdır. Suyun üst kısmından bakarken herhangi bir problem olduğunu düşünmeyiz, esas karmaşıklık suyun altındadır. Ördek o küçük perdeli ayaklarını hızlıca çırparak suyla mücadelesini sürdürmeye çalışır. Stanford Üniversitesi tarafından ortaya atılan ördek sendromu, öğrencilerin herhangi bir sıkıntı, depresyon, kendinden şüphe etme kaygılarını bastırırken dışarıdan sakin görünebilme yeteneklerini ifade etmek için kullanılmıştır.

Başka bir deyişle. Ördeklerin davranışlarında sakinlik sadece yüzeydedir, altında ise istedikleri yönde ilerlemek için gerekenden çok daha fazla çaba vardır.

Stanford Ördek Sendromu İçin Kimler Risk Altında

Z Kuşağı

Bu kuşak, herhangi bir nesilden çok daha fazla sosyal baskıya maruz kaldığını görmekteyiz. Küçüklüklerinden itibaren sürekli kişisel mesajlara tutulması kendi istedikleri kişi yerine sosyal medyadaki karakterlere özenmeleri ve onlar gibi davranmalarına neden oluyor. Kişi kendini anlamadan başkasını aynaladığı için bu kuşak diğerlerine göre daha fazla tehlike altındadır.

Üretken Sosyal Medya Kullanıcıları

Sosyal medya, insanları kendilerini tanıtırken sahte bir maske altında sunmaya teşvik ediyor. Örneğin kim bir pozu ilk çektiği haliyle post ediyor ki… Mutlaka aynı kareyi birden fazla çekip filtrelerle düzenleyerek atıyor çünkü amaç sadece kendini, olayı veya durumu göstermek değil olanı çok daha iyi bir şekilde gösterip dikkat çekmektir.

Yüksek Oynayanlar

Herhangi bir alanda yüksek başarı elde ettiğinde, bu performans seviyesini sürdürmek için kendisinden ve başkalarından gelen yoğun baskı yüzünden kendini hep başarılı gösterme durumunda olanlar.

Mevcut Ruh Sağlığı Koşula Bağlı Olanlar

Ruh sağlığı hastalıklarına yatkın olan kişiler risk altında olabilir. Özellikle, sosyal kaygıları olan, öğrenme problemleri, düşük özgüven, dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu tanısı olan herkes. Ve çok daha önemlisi duygusal olarak, yaşamdaki zor durumlarla duygusal olarak başa çıkmakta zorlanan kişiler.

Stresli Durumlar Yaşayanlar

Ördek Sendromunu tetikleyen bir başka faktör ise stresli durumlardır. Bunlar arasında yeni bir yere taşınmak, ölümle baş etmek, maddi durumun bozulması, fiziksel ya da psikolojik baskı durumları olabilir. Tüm bu durumlarda, kişinin yaşadığı zorluğu kaldırmak yerine her şeyin yolunda olduğunu göstermek istemesini de bu durumu doğurmaktadır.

Mükemmeliyetçiler

Kusursuz bir vücuda sahip olmak, mükemmel bir ortak bulmak, harika bir kariyere sahip olmak, muazzam bir ev satın almak olabilir. Okulda veya işte herhangi bir proje sonucunun her zaman en iyisine sahip olma isteği de bu duruma örnektir.

Sonuç olarak Stanford üniversitesinin yaptığı bu çalışma aslında kendi kültürümüzdeki bir söze çıkıyor.

“Güneş gibi ol şefkatte, merhamette. Gece gibi ol ayıpları örtmekte. Akarsu gibi ol keremde, cömertlikte. Ölü gibi ol öfkede, asabiyette. Toprak gibi ol tevazuda, mahviyette. Ya olduğun gibi görün, ya göründüğün gibi ol.”

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.