Sınavın sona ermesiyle birlikte öğrencilerin ve ailelerin en çok sorduğu soru bu oluyor. Puanlar nasıl olacak ve başarı sıralamaları hangi yönde olacak?
Sınavın genel tablosuna baktığımızda AYT kısmı kolay, TYT kısmı zor olduğu anlaşılıyor. AYT kısmı puansal anlamda TYT’nin yaklaşık iki katı puan getiriyor (1 sorunun puansal getirisi anlamında). Burada TYT Türkçe testinin zorluğu sınavın belirleyicisi olacak gözüküyor.
Başarı sıralamalarının durumu puan aralıklarına göre değişecektir. Örneğin ilk 20 binin içinde çok fazla hareket olmayacaktır. 100 binlere doğru geriledikçe farklılıklar artacaktır. Son 3 yılın başarı sıralamaları bize bilgi verecektir.
Bazı sosyal medya hesaplarında öğrencinin başarı sıralarının çok gerileyeceği yazmakta ancak bahsedildiği kadar bir gerileme olmayacaktır. Ayrıca kesin bir yargıda bulunmak çok zor eldeki mevcut verilerle.
Yeni açılacak bölümler, üniversiteler, tıp fakülteleri, sağlık bilimleri programları öğrencileri rahatlatacaktır.
Örneğin diş hekimliği bölümünü isteyen bir öğrencilerden,diploma notu 89 ve üzeri olan öğrenciler 400 ham puan aldıklarında okul puanlarının etkisiyle daha iyi bir konuma gelecektir. Önemli nokta da diploma notu, bir puan türünün tüm dilimlerinde aynı etkiye sahip değildir
Sonuç olarak 28 Temmuzu sakin bir şekilde bekleyelim. Üniversitelerin tercih günlerini araştıralım, kontenjan kılavuzu bugün yarın çıkacaktır. Buradaki yeni okulları ve bölümleri mercek altına alalım.
Ve en önemlisi sağlık ve huzurla kalalım…
Not:Ailelere de tavsiyem “daha çok çalışsaydın...” şeklinde kurduğumuz cümleleri bir kenara bırakalım. Bu şartlar altında çocukların bu sınava sağlıklı bir şekilde girmeleri de ayrı bir başarıdır. Başka başarı aramayalım