Mahmut Hoca ne güzel söylemiş 'okul her yerdir' diye. Ne demişti: “Okul dört tarafı kapalı, üstünde damı olan yer değildir. Okul her yerdir. Önemli olan, öğrenmek, öğretmek, beraber olmak ve bir gaye için savaşmaktır."
Batı toplumlarında başarı, “daha fazlasına, daha iyisine sahip olmak, daha çok almak, daha ileri gitmek” şeklinde algılanmaktadır.
Doğu toplumlarında kanaatkârlık bir erdem sayıldığı gibi, daha fazlasını istemek tamahkârlık, açgözlülük olarak tanımlanır ve reddedilir.
Böyle olunca da Doğu’nun yetinmeci ve kanaatkâr toplumu ihtirasları irade ile kontrol altına almayı önerir. “Bir lokma bir hırka yeter” der.
“Yedi derviş bir postta oturur; iki padişah bir dünyaya sığmazmış”
Bu iki başarı felsefesinden hangisi doğru? Kültürleri kıyaslarken, asla akıldan çıkmaması gereken kural şudur: üstün kültür yoktur, farklı kültür vardır.
İş adamı İshak Alaton’un çalışma salonunda asılı bir duvar yazısında şöyle der: “Zengin olmanın iki yolu vardır: imkanları çoğaltmak ya da ihtiyaçları azaltmak”
Başarının doğasında bulunan üç değişmez kanun;
Başarı sınırlıdır
Başarı geçicidir
Başarı izafidir.
Hiç kimse her alanda en iyi olamaz. Çok iyi yazar bir kişi, çok kötü bir sevgili olabilir.
Dünyanın en iyi beyin cerrahı, rüzgarlı havada sigara yakmayı beceremeyebilir.
Hiçbir başarı sonsuza kadar sürmez.
Hiçbir pop yıldızı her zaman “STAR” kalamaz.
Bu dünyada hiç kimse ve hiçbir şey vazgeçilmez değildir. Her başarılı insan kendisinden sonra gelen başarı adayına yol vermek için bir kenara çekilmek zorundadır.
Nebil Özgentürk’ün hazırladığı “Bir Yudum İnsan” adlı TV programı yoldan çekilenlerin dramlarını anlatmaktadır.
Manav olan gol kralları, hizmetçi olan sinema starları, poster satan tiyatrocular…+
Hiç kimse herkesin gözünde başarılı değildir.
İmamların başarıyı ölçmek için kullandıkları kriterler farklıdır. Örneğin meslek farklılıkları bile başarıya bakışı değiştirir.
Sizi “tartmak” isterken akademisyenler eğitim durumunuzu, iş adamları ne kadar kazandığınızı, entelektüeller ne okuduğunuzu, imamlar ne kadar ibadet ettiğinizi sorarlar.
Hayat merdivenlerini çıkarken, insanlara iyi davranalım çünkü inerken gene aynı insanlara rastlayacağız.