Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk ‘ü farklı bir açıdan yorumlayan bir makaleden alıntılar yaparak sizlerle paylaşmak istiyorum. Güliz Kolburan ve Hande Tasa’nın çalışması.
Ortak vizyon oluşturma ve paylaşma, yaratıcılık, karizmatik etki, etkili iletişim ve yüksek motivasyon becerisi, değişimin temsilcisi olma, duygusal dayanıklılık, cesaret, risk alma, yetkilendirme, esnek yönetim anlayışı, güvenilirlik ve öz-güven sahibi olma, ekip çalışmasına önem verme ve yaşam boyu öğrenme gibi özellikler dönüşümcü liderlerin temel özellikleri olarak aktarılmıştır. Bahsedilen tüm bu özellikler atamızı özetlemektedir.
Atatürk’ün not defterlerinde aldığı notlar aslında nasıl bir düşünsel güce ve karaktere sahip olduğunu göstermektedir.
“Bir adam ki, büyük olmaktan bahseder, benim hoşuma gitmez, büyüklük odur ki; hiç kimseye eğilmeyeceksin, hiç kimseyi aldatmayacaksın, memleket için hakiki mefkûre ne ise onu görecek, o hedefe yürüyeceksin. Önüne sayısız engeller yığacaklardır. Kimseden yardım gelmeyeceğine inanarak bu engelleri aşacaksın. Ondan sonra da sana büyüksün derlerse, bunu diyenlere güleceksin!”
“Olayları yaşarken duyarlılığa kapılmadan gereken ne ise onu yapma, gerçeğe uygun düşünüp karar verme, bunu belirlemek için çabuk ve doğru karar verme yeteneği, kişisel çıkar ve duygulara önem vermeme, küçük olumsuzluk ve eksikliklerde hoşgörüyü elden bırakmama, ulusal konularda ise ödün vermeyen bir kişilik.” İnan, Atatürk’ün Not Defterleri (1996, s.144-147)
“Benim manevi mirasım, akıl ve bilimdir.”
“Hayatta en hakiki mürşit ilimdir; fendir.”
“Akıl ve mantığın halledemeyeceği mesele yoktur” sözleri de, olaylara bir bilim adamı gözüyle bakan, gerçeğe ulaşmak için akıl ve bilime değer veren, ilerlemenin ancak bilim ile gerçekleşebileceğini düşünen bir askeri dehayı ve bir lider kişiliği, Başkomutan Mustafa Kemal ATATÜRK’ü anlamanın yolunun ancak bilimden geçtiğini göstermektedir. Atatürk’ün ölümünün 81. Yıldönümünde onun ölümsüzlüğünün nedenleri söylediği o muhteşem sözlerde yatmaktadır.
“10 Kasım da matem gerekmez; Atamızın fikirlerine sadakat gerekir “
En büyük eserin için; İZİNDEYİZ!