Sanayinin nitelikli eleman ihtiyacına YÖK'ten “sanayide eğitim” desteği
Meslek seçiminin zor olduğu günümüzde yeni bir hamleye ihtiyaç duyulmaktadır. Bu hamlede YÖK tarafından atılmış gibi gözüküyor. Sanayinin kalkınması için nitelikli bir iş gücüne ihtiyaç duyulur.
YÖK tarafından, sanayi eğitimi alan üniversite öğrencilerinin uygulamalı eğitim görmeleri için “Yükseköğretimden Endüstriye Nitelikli İnsan Gücü Projesi” başlatıldı.
“Üniversite–Sanayi” işbirliği bakımından büyük öneme sahip olan proje, sanayinin ihtiyaç duyduğu niteliklere sahip, uygulama ve beceri yetkinliği yüksek insanların yetiştirilmesini ve yükseköğretimde istihdam odaklı politikaların oluşturulmasını kapsamaktadır.
Projenin iki önemli bileşeni bulunmaktadır:
1- Organize Sanayi Bölgelerinde meslek yüksekokullarının kurulması, öğrencilerin meslekleri ile ilgili eğitimi sanayi ortamında almalarının desteklenmesi ve teşvik edilmesi.
2- Fen ve mühendislik bilimlerinde lisans düzeyinde eğitim gören öğrencilerin alanları ile ilgili özel sektör işletmelerinde, teknoparklarda, araştırma altyapılarında, Ar-Ge merkezlerinde ya da sanayi kuruluşlarında bir dönem uygulamalı eğitim yapmalarının desteklenmesi ve teşvik edilmesi.
- Üniversite-sanayi işbirliğinin güçlendirilmesi hedefleniyor
Proje kapsamında gerçekleştirilecek uygulamalar ile “meslek yüksekokulu (MYO) ve fen ve mühendislik bilimi mezunlarının yetkinliklerinin sanayi ve iş dünyası ihtiyaçlarına cevap öğrencilerin iş becerisinin artırılması, iş piyasasını tanımaları, yükseköğretimde uygulamalı eğitimin ve işyeri eğitiminin artırılması ve üniversite-sanayi işbirliğinin güçlendirilmesi” hedeflenmektedir.
- İmalat ve lojistik alanlarındaki 16 önlisans programına “destek ve teşvik”
Ülkelerin kalkınmasında ve istihdamın artmasında imalat sektörü kapsamındaki alt sektörler önemli rol almaktadır. Bu nedenle endüstriye nitelikli insan gücü yetiştirmek ve ülkemizin nitelikli elemana ihtiyaç duyduğu imalat sektörü ve lojistik alanlarına yönelik belirlenen mesleklere ilişkin 16 önlisans programına 2018-2019 eğitim ve öğretim yılı için destek ve teşvik verilmiştir.
YÖK tarafından “destek ve teşvik” verilen önlisans programları:
- Alternatif Enerji Kaynakları Teknolojisi
- Biyomedikal Cihaz Teknolojisi
- Elektrik
- Elektronik Teknolojisi
- Endüstri Ürünleri Tasarımı
- Endüstriyel Kalıpçılık
- Gıda Teknolojisi
- İklimlendirme ve Soğutma Teknolojisi
- Kaynak Teknolojisi
- Kimya Teknolojisi
- Lojistik
- Makine
- Mekatronik
- Otomotiv Teknolojisi
- Polimer Teknolojisi
- Tekstil Teknolojisi
*Bu noktada vurgulamak istediğim, bu iki yıllık programlardan mezun olanlar çok rahat hayatın içine gireceklerdir. Bu yüzden illaki 4 yıllık fakülte kazanma ısrarını da bırakmak gerekir.