Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Le Pain
Süleyman Çokay
Köşe Yazarı
Süleyman Çokay
 

Üniversiteye gittiğinizde yapmanız gerekenler

2019 YKS’ye başvuran öğrenci sayısı iki buçuk milyonun üzerindeydi. Yaklaşık 750.000 öğrenci lisans ve ön lisans programlarına yerleşti. Öncelikle tercih yaparak hayallerini gerçekleştiren öğrencileri, ailelerini ve öğretmenlerini kutluyorum. Üniversiteye gittikten sonra ayrı bir mücadele başlayacak. Aynı bölümden mezun olan adaylar farkı nasıl yaratabilir, biraz bunun üzerinde konuşalım. *Global bir eğitim almak şart bu yüzden yabancı dil eğitimini en üst seviyeye çıkarmaya çalışın. İkinci yabancı dil olarak, Rusça, Çince, Arapça seçebilirsiniz. *Erasmus programları, yurtdışı yaz okullarını, öğrenci değişim programlarını takip edin. *Seçmeli dersler alın. Bölümünüzün verdiği standart program ile yetinmeyin. Ayrıca çift anadal, yan dal programlarını takip edin *Öğrenci kulüplerine dahil olun. Kulüp aktiviteleri sizi hem takım çalışmasına alıştırırken hem de çevre yapmanızı sağlayacaktır. *Geleceğin iş imkânları artık birden fazla alanı içeriyor. Tüm alanlar arasında geçişler var. Buna “yakınsama” deniyor. O yüzden farklı ilgi alanlarınız da olsun. *Mühendislik bölümünde okuyanların ayrıca kodlama eğitimine önem vermeleri gerekiyor. Makineler ile iletişim kurabilmenin yolu kodlamadır. *Okul programını aksatmayacak şekilde, tatil dönemlerinde bir işe girin. Sektörleri deneyimleyin. Sadece para kazanmak olarak bu çalışmaları görmeyin. *STK’larda gönüllü olarak çalışın. *Sanat, spor, müzik alanlarına girin. Üniversiteli olmak sadece lisans diplomasını almak demek değildir. *Gündemi takip edin Sonuç olarak kariyeriniz ve mutluluğunuz sizin elinizde… Tercih yapmayan öğrencilere de özellikle vurgulamak istediğim bir nokta var. Mezun kalmak yıl kaybetmek demek değildir. Tam tersine yeni bir başlangıç, başarı öyküsü yazma noktasıdır. İnsan hikâyesiyle var olur. Senin hikâyeni de en iyi sen yazarsın. Bu tercih sadece bir başlangıç... İleride çok daha önemli tercihler yapacaksın. Rahat ol. Mevlânâ’nın dediği gibi; “Yola çık, yol görünür...”
Ekleme Tarihi: 13 Ağustos 2019 - Salı

Üniversiteye gittiğinizde yapmanız gerekenler

2019 YKS’ye başvuran öğrenci sayısı iki buçuk milyonun üzerindeydi. Yaklaşık 750.000 öğrenci lisans ve ön lisans programlarına yerleşti. Öncelikle tercih yaparak hayallerini gerçekleştiren öğrencileri, ailelerini ve öğretmenlerini kutluyorum.

Üniversiteye gittikten sonra ayrı bir mücadele başlayacak. Aynı bölümden mezun olan adaylar farkı nasıl yaratabilir, biraz bunun üzerinde konuşalım.

*Global bir eğitim almak şart bu yüzden yabancı dil eğitimini en üst seviyeye çıkarmaya çalışın. İkinci yabancı dil olarak, Rusça, Çince, Arapça seçebilirsiniz.

*Erasmus programları, yurtdışı yaz okullarını, öğrenci değişim programlarını takip edin.

*Seçmeli dersler alın. Bölümünüzün verdiği standart program ile yetinmeyin. Ayrıca çift anadal, yan dal programlarını takip edin

*Öğrenci kulüplerine dahil olun. Kulüp aktiviteleri sizi hem takım çalışmasına alıştırırken hem de çevre yapmanızı sağlayacaktır.

*Geleceğin iş imkânları artık birden fazla alanı içeriyor. Tüm alanlar arasında geçişler var. Buna “yakınsama” deniyor. O yüzden farklı ilgi alanlarınız da olsun.

*Mühendislik bölümünde okuyanların ayrıca kodlama eğitimine önem vermeleri gerekiyor. Makineler ile iletişim kurabilmenin yolu kodlamadır.

*Okul programını aksatmayacak şekilde, tatil dönemlerinde bir işe girin. Sektörleri deneyimleyin. Sadece para kazanmak olarak bu çalışmaları görmeyin.

*STK’larda gönüllü olarak çalışın.

*Sanat, spor, müzik alanlarına girin. Üniversiteli olmak sadece lisans diplomasını almak demek değildir.

*Gündemi takip edin

Sonuç olarak kariyeriniz ve mutluluğunuz sizin elinizde…

Tercih yapmayan öğrencilere de özellikle vurgulamak istediğim bir nokta var. Mezun kalmak yıl kaybetmek demek değildir. Tam tersine yeni bir başlangıç, başarı öyküsü yazma noktasıdır. İnsan hikâyesiyle var olur. Senin hikâyeni de en iyi sen yazarsın. Bu tercih sadece bir başlangıç... İleride çok daha önemli tercihler yapacaksın. Rahat ol. Mevlânâ’nın dediği gibi; “Yola çık, yol görünür...”

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.