Eğitimpedia sitesinden aldığım makalede önemli bir açıklama var. Dünya Sağlık Örgütü tarafından yayınlanan yeni bir kılavuza göre, beş yaşından küçük çocuklar sağlıklı bir büyüme dönemi geçirmek için ekran başında oturarak ve bebek arabalarına ya da koltuklara bağlı şekilde daha az vakit geçirmeliler; aynı zamanda aktif oyunlar için daha fazla zamana sahip olmalı ve daha çok uyumalılar.
Direktörü açıklaması aynı zamanda gelişim psikolojisi içinde de yer alan “Sağlıklı bir hayat sürmek için doğduğunuz andan itibaren bu yolda yapılması gereken her şeyi yapmanız gerekiyor,” ilkesi anne babalara ışık tutmalı.
“Erken çocukluk dönemi, gelişimin çok hızlı olduğu ve aile yaşam şeklinin genel sağlığı iyileştirecek yönde etkileyeceği bir dönemdir.”
Beş yaşından küçük çocuklarda fiziksel aktivite, ekran karşısında geçirilen hareketsiz zaman ve uyku konularını ele alan yeni kılavuz, Dünya Sağlık Örgütü için çalışan bir uzman heyeti tarafından hazırlandı. Araştırmacılar, yetersiz uykunun, ekran karşısında hareketsizce oturarak veya sandalyelere ve bebek arabalarına bağlı şekilde geçirdikleri zamanın çocuklar üzerinde sebep olduğu etkileri değerlendirdiler.
Dünya Sağlık Örgütü’nde bulaşıcı olmayan hastalıkların gözetimi ve önlenmesi programının yöneticisi ise “Fiziksel aktiviteyi artırmak, ekran karşısında geçirilen hareketsiz zamanı azaltmak ve kaliteli uyku uyumak; küçük çocukların fiziksel, zihinsel ve genel sağlığını iyileştirecek, ileriki yaşamlarında obezite ve buna bağlı hastalıkların ortaya çıkma ihtimalini de düşürecektir” vurgusunu yapıyor.
Çocuklar için mevcut fiziksel aktivite önerilerini uygulayamamak, her yıl dünya çapında tüm yaş gruplarında obezite sebebiyle gerçekleşen beş milyondan fazla ölümden sorumlu. Mevcut verilere göre, yetişkinlerin yüzde 23’ü ve ergenlerin yüzde 80’i yeterince hareket etmiyor. Sağlıklı fiziksel aktivite, hareketsiz zaman ve uyku alışkanlıklarının hayatın erken dönemlerinde geliştirilmesi, çocukluk, ergenlik ve yetişkinlik dönemlerindeki alışkanlıkların da şekillenmesine yardımcı oluyor.
NELER YAPMALI
Yapmamız gereken şey, çocukların tekrar oyun oynamasını sağlamak,” diyor. “Aynı anda uyku kalitesini korurken, ekran karşısında geçirilen hareketsiz zamanı oyun zamanına çevirmeliyiz.
Önemli olan, günlük aktiviteleri hareketi destekleyecek şekilde ayarlamak. Çocuğunuzun yeterince kaliteli uyku uyumasını sağlamanız, bir yere bağlı veya hareketsizce ekran başında geçirdiği vakti azaltmanız ve bunun yerine aktif oyun zamanını artırmanız işe yarayacaktır. Ayrıca, ebeveynle ya da bakımverenle birlikte kitap okumak, hikâye anlatmak, şarkı söylemek ve yapboz gibi ekran içermeyen interaktif etkinlikler, hareket içermeyen kaliteli etkinliklerdir ve çocuk gelişimi için son derece önemlidir.