Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Le Pain
Süleyman Çokay
Köşe Yazarı
Süleyman Çokay
 

Mutlu olmak için pratik hareketler

Hayat koşuşturması içinde çok sinirlendim, çok sıkıldım gibi birçok kelime kullanırız. Ancak bunların yerine koyulabilecek cümleler var. Özellikle bu iletişim bizleri her zaman doğru yola götürecektir. NLP atölyesi tarafından özetlenen aşağıdaki iletişim zincirleri emin olun size çok şey kazandıracaktır. Günaydın de ve gülümse (yorgun ve suratsız kalksan bile) *Hatır sor (Kişilere kendileriyle ilgili sorulan kısa sorular ilgi ve iletişimi geliştirir. Nasılsın? Sorun yok değil mi? Sana katılıyorum, haklısın, gibi…) * ‘Teşekkür ederim’ ve ‘lütfen’ gibi kelimelerini alışkanlık haline getir *Etrafına duyarlı ol. (Aynı ortamı paylaştığın kişilerin sevinç ve üzüntülerine dahil ol) *Pozitif kelimeler kullan. ( Günüm kötü geçti yerine günüm iyi geçmedi gibi…) *Rica ekini ihmal etme (Verir misin, alabilir miyim, görebilir miyim…) *Herşeye atlama ( Bazen uzaktan izlemek ve uygun zamanı beklemek ortamı sakinleştirir.) *’Ben sana söylemiştim’ cümlesinden uzak dur. ( Salaksın anlamamışsın hala, bak gördün mü ben ne kadar akıllıyım demek gibi bireydir bu) *Sosyal olmakla geveze olmayı karıştırma. (Konuşacak genel ve ortak konular tercih et. Kişisel, bıçak sırtı konulardan uzak dur ayrıca.) *Pembe yalanları gerektiğinde kullan. (Kötü giyinmiş bir arkadaşına, ‘yakışmış ama senin rengin bence mavi’ gibi...) *’Bana uyar, katılıyorum’ cümlesini kullanma  ( Bu benim bir fikrim yok, siz ne derseniz olur demektir.) *Uzatma (dün yaşadığın bir olumsuzluğu bugün de mimiklerine taşıma ) *Aşırı ısrarcı ve eleştirici olmaktan kaçın (Dünya senin etrafında dönmüyor.) *Asla yapamayacağın sözler verme  (Kimse sana madalya vermeyecek, aksine kendini yıpratacağın gibi birde yerine getiremediğinde hedef tahtası olacaksın.) *Her şeyi içselleştirme ( bazan sözler öylesine söylenir.) *Klişeleşmiş sendromlardan uzak dur. (Yok, kahvaltı yapmazsam kendime gelemem yok kahve içmem şart, yok pazartesi ve Cuma sendromu, yok tatil madundayım…) *Kendine iyi davran (Salağım ben, aptalım biliyordum böyle olacağını, benim hatam gibi cümlelerden uzak dur.) *Samimi davran (Aslında senin için önemli olmayan birini sokakta görünce ay canıııııım arayacaktım seniiii, aaa ne kadar zayıflamışşın bir güzellik gelmiş yüzüne gibi, şirincilik oyunları oynama) *’İyi düşünelim iyi olsun’deyip iyiliği bekleyip durma. (Harekete geç.) *İnsanlara güven (Güvensiz yaşamak çok ağır bir şeydir. Ama tedbiri de elden bırakma elbette)
Ekleme Tarihi: 27 Ekim 2018 - Cumartesi

Mutlu olmak için pratik hareketler

Hayat koşuşturması içinde çok sinirlendim, çok sıkıldım gibi birçok kelime kullanırız. Ancak bunların yerine koyulabilecek cümleler var. Özellikle bu iletişim bizleri her zaman doğru yola götürecektir. NLP atölyesi tarafından özetlenen aşağıdaki iletişim zincirleri emin olun size çok şey kazandıracaktır.

Günaydın de ve gülümse (yorgun ve suratsız kalksan bile)

*Hatır sor (Kişilere kendileriyle ilgili sorulan kısa sorular ilgi ve iletişimi geliştirir. Nasılsın? Sorun yok değil mi? Sana katılıyorum, haklısın, gibi…)

* ‘Teşekkür ederim’ ve ‘lütfen’ gibi kelimelerini alışkanlık haline getir

*Etrafına duyarlı ol. (Aynı ortamı paylaştığın kişilerin sevinç ve üzüntülerine dahil ol)

*Pozitif kelimeler kullan. ( Günüm kötü geçti yerine günüm iyi geçmedi gibi…)

*Rica ekini ihmal etme (Verir misin, alabilir miyim, görebilir miyim…)

*Herşeye atlama ( Bazen uzaktan izlemek ve uygun zamanı beklemek ortamı sakinleştirir.)

*’Ben sana söylemiştim’ cümlesinden uzak dur. ( Salaksın anlamamışsın hala, bak gördün mü ben ne kadar akıllıyım demek gibi bireydir bu)

*Sosyal olmakla geveze olmayı karıştırma. (Konuşacak genel ve ortak konular tercih et. Kişisel, bıçak sırtı konulardan uzak dur ayrıca.)

*Pembe yalanları gerektiğinde kullan. (Kötü giyinmiş bir arkadaşına, ‘yakışmış ama senin rengin bence mavi’ gibi...)

*’Bana uyar, katılıyorum’ cümlesini kullanma  ( Bu benim bir fikrim yok, siz ne derseniz olur demektir.)

*Uzatma (dün yaşadığın bir olumsuzluğu bugün de mimiklerine taşıma )

*Aşırı ısrarcı ve eleştirici olmaktan kaçın (Dünya senin etrafında dönmüyor.)

*Asla yapamayacağın sözler verme  (Kimse sana madalya vermeyecek, aksine kendini yıpratacağın gibi birde yerine getiremediğinde hedef tahtası olacaksın.)

*Her şeyi içselleştirme ( bazan sözler öylesine söylenir.)

*Klişeleşmiş sendromlardan uzak dur. (Yok, kahvaltı yapmazsam kendime gelemem yok kahve içmem şart, yok pazartesi ve Cuma sendromu, yok tatil madundayım…)

*Kendine iyi davran (Salağım ben, aptalım biliyordum böyle olacağını, benim hatam gibi cümlelerden uzak dur.)

*Samimi davran (Aslında senin için önemli olmayan birini sokakta görünce ay canıııııım arayacaktım seniiii, aaa ne kadar zayıflamışşın bir güzellik gelmiş yüzüne gibi, şirincilik oyunları oynama)

*’İyi düşünelim iyi olsun’deyip iyiliği bekleyip durma. (Harekete geç.)

*İnsanlara güven (Güvensiz yaşamak çok ağır bir şeydir. Ama tedbiri de elden bırakma elbette)

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.