Bu zamana kadar yapılan en zayıf üniversite seçme sınavı YKS (yüksek öğretim kurumları sınavı)
Sınav sisteminin açıklanmasıyla birlikte bir çok soru işareti ortaya çıktı.
Öncelikle sınavın zamanlaması 1 yıl önceden çalışmaya başlayan öğrenciler için moral bozukluğu ve sisteme karşı bir güvensizlik oluşturdu.
*Geniş bir lise fen bilimleri müfredatını sadece 40 soruyla ölçülmesi ölçme değerlendirme ilkelerine uygun değildir
*Aynı gün içinde sınava giren öğrencilerin ilk oturum sonrası motivasyonunun düşük olması doğrudan alan sınavını etkileyecektir. Sanıldığı gibi stres azalmayacak artacaktır.
*Öğleden sonra o sıcakta (ilimiz örnek olarak) ve yemek sonrası bir sınav nasıl bir ruh hali yaratacak?
* 13 biyoloji soruyla tıp fakültesini kazanan doktor adayları, tarih bilmeyen avukat, siyaset bilimci Üniversitelere gidecek öğrenci altyapısı düşük olacaktır. 2010 yılında bu yüzden derslerin katsayıları değişmişti.
*2017 YGS de yaklaşık 650.000 kişi barajı geçememişti. Mevcut düzende adayları barajı geçip geçemediğini nasıl anlayacak? Sınava giren 2 milyon üstündeki öğrencileri tekrar öğleden sonra sınava almak hem maddi hem de fiziki sıkıntılar yaratacaktır.
*Soru sayılarının az olması sınavın çok zor olmasına yol açabilir. Birinci oturumda ise çok sayıda birinci de çıkabilir.
*Yabancı dil öğrencileri için matematik testinin bu kadar ağırlıklı olması öğrencilerin aleyhine olacaktır.
*Tarih, coğrafya, felsefe dersleri MEB müfredatında zorunlu dersler. Özellikle felsefe dersi henüz dönem başlamadan zorunlu ders haline getirilmişti. Ancak üniversite seçme sınavında bu derslerden birinci oturumda soru gelmeyecek. Liselerde bu dersler nasıl işlenecek?
Yeni sınav sistemini her hafta içinde değişen içerikler ile karşılıyoruz. Veliler, eğitimciler, yayınevleri şaşkın
"Dünya'nın en önemli coğrafyasında en önemsiz ders, Coğrafya oldu
YÖK başkanı yeni sınav sisteminde "matematik bilmeyen üniversite kapısından giremez" derken PLATON'un sözünü kullanıyor ardından da tüm bilimlerin çıkış noktası olan felsefeyi üniversite seçme sınavından kaldırıyor. Hayatta her şeyin felsefesi vardır sayın başkanım.
Ve en kötüsü kurumlar arası bir iş birliği yok. MEB, YÖK, ÖSYM.Sınav sürelerinin açıklanmasında bile farklılar oluştu.
Son Söz: Umarım bir an önce gerekli düzenlemeler yapılır ve öğrenciler tekrar eski tempolarına dönebilirler.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’IN DİREKTİFİ
Cumhurbaşkanımız Erdoğan, kurmaylarını toplayıp, sistemi inceletmiş ve 4 konuda YÖK’e direktif vermiş. ANCAK YÖK hiç oralı değil.
Bu 4 konu şöyle:
1. Hiç bir genç mağdur edilmesin(Şu an tüm adaylar mağdur, geçen seneden çalışmaya başlayan öğrenciler bir anda pusulasız kaldılar. Her hafta yeni bir değişiklik söz konusu)
2. Sosyal Bilimler dezavantaja yol açmasın. (YÖK okullarda zorunlu ders olan Tarih Coğrafya’dan soru sormadığı gibi, 10. Ve 11. Sınıflarda zorunlu olan felsefeyi de kaldırdı. Düşünmenin önüne geçti)
3. Mesleki eğitim cazibesini korusun. (Mesleki eğitim cazip bir tarafı kalmamıştı, yerle bir oldu. Meslek öğrencilerinin yaptığı test olan Sosyal Bilimler testinden soru gelmiyor.)
4. Temel Bilimler teşvik edilsin. (Sadece 2 ders üzerine kurulu bir sistem var ne yazık ki)