Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Le Pain
Süleyman Çokay
Köşe Yazarı
Süleyman Çokay
 

Deprem sonrası

Cuma gecesi yaşadığımız depremi çok şükür can kaybı olmadan atlattık. Ancak izleri özellikle çocuklarda görülmeye devam edecektir.Bunun için neler yapılmalı buna bir bakalım. Çocuklarda ve büyüklerde bu davranışlar varsa mutlaka bir uzmana danışılmalı. ·  Sürekli bir korku, irkilme tepkisi, ·  En hafif sesten etkilenme, ·  Uyku bozukluğu, ·  İştahta azalma, ·  Ağlama, ·  Sürekli o anın gözünün önüne gelmesi, ·  Kimseyle konuşmak istememe. DEPREM ÖNCESİNDE ZİHİNSEL OLARAK HAZIRLIK YAPILMALI Depreme yönelik ufak tefek hazırlıklar olmalı bir köşede. Evde küçük çocuk varsa onların güvenliği için gerekli önlemler alınmalı. Bunları yapan bireyler daha sakin daha soğukkanlı kalabilirler deprem anında. Yurt dışında deprem simülasyonları yapılıyor. Bu tür simülasyonlar kişiyi zihinsel olarak yani bilişsel olarak depreme hazırlanmada aslında oldukça faydalı. Çocukların da depreme hazırlıklı olduğunu bilmek anne babayı zihinsel olarak rahatlatır. Deprem ile ilgili bir beyin jimnastiği yapmak faydalı olur. Özellikle yurt dışında bununla ilgili simülasyon merkezleri var. Bu noktada neler konuşulabilir; *ailece oturup hazırlanmak, *kendi kontrolümüzde olan saatleri belirlemek, *ailedeki herkesin bulunduğu yere göre ne yapması gerektiğinin bilinmesi Bu durum olay anında da daha soğukkanlı kalmamız ve bilinçli hareket etmemizi sağlayacak. Çocuğunuza güven verin Ebeveynlerin deprem ile ilgili düşünceleri, hal ve hareketlerinin çocukları doğrudan etkilediğinin bilinmesi gerekir. Zira çocuklar her durumda en çok ‘güvende olup olmadıklarını’ bilmek ister. Yetişkinlerin çocuklara model olduklarından dolayı önce kendi kendilerine sağlıklı bir ruh yapısı kazandırmaları gerekir. Çocuklar önemli durumlarda büyüklerinin davranışlarını takip ederler. Eğer yetişkinler sakin kalabiliyorsa onlar da sakinleşebilirler. Tersi durumda siz korkuyorsanız çocuğunuz da korkacaktır. Bu nedenle kendi korkunuzu yenmek çocuğunuzun korkusunu da azaltmaya yardımcı olur. Çocuklarda güven duygusunu artırmak, onları dinlemek ve korkularına karşı anlayışla ve işbirliğine dayalı yaklaşım sergilemek gerekir. Onlara depremle ilgili bilgiler vermek ve güvenilir binalarda oturulduğu taktirde bunun üstesinden gelinebileceğini anlatmak sorunun aşılmasına katkı sağlar. Empati kurun Ebeveynlerin ve okul yöneticilerinin çocuklara depremi anlatması ve deprem anında nasıl hareket edilmesi gerektiğini öğretmesi son derece önemli. Çocukların tüm bu anlatımlara rağmen depremden korkması halinde ise, empati büyük önem taşır. Nasıl ki başkalarının duygularımızı hafife almasından hoşlanmıyorsak, çocuklarımız da aynı şeyi hisseder. Bu yüzden korkusu olan bir çocuğu asla yadırgamamak gerekir. "Karanlıktan korkacak ne var?" gibi sorularla çocuğu hafife almak, onu utandırmak, aksine korkularını daha da artırır. Onun yerine ‘haklısın, korkmuş olabilirsin’, ‘ben de senin yaşındayken korkardım’ gibi empati kuran ifadeler sarf etmek çocuğunuzu anlamanıza yardımcı olur.
Ekleme Tarihi: 24 Temmuz 2017 - Pazartesi

Deprem sonrası

Cuma gecesi yaşadığımız depremi çok şükür can kaybı olmadan atlattık. Ancak izleri özellikle çocuklarda görülmeye devam edecektir.Bunun için neler yapılmalı buna bir bakalım.

Çocuklarda ve büyüklerde bu davranışlar varsa mutlaka bir uzmana danışılmalı.

·  Sürekli bir korku, irkilme tepkisi,

·  En hafif sesten etkilenme,

·  Uyku bozukluğu,

·  İştahta azalma,

·  Ağlama,

·  Sürekli o anın gözünün önüne gelmesi,

·  Kimseyle konuşmak istememe.

DEPREM ÖNCESİNDE ZİHİNSEL OLARAK HAZIRLIK YAPILMALI

Depreme yönelik ufak tefek hazırlıklar olmalı bir köşede. Evde küçük çocuk varsa onların güvenliği için gerekli önlemler alınmalı. Bunları yapan bireyler daha sakin daha soğukkanlı kalabilirler deprem anında. Yurt dışında deprem simülasyonları yapılıyor. Bu tür simülasyonlar kişiyi zihinsel olarak yani bilişsel olarak depreme hazırlanmada aslında oldukça faydalı. Çocukların da depreme hazırlıklı olduğunu bilmek anne babayı zihinsel olarak rahatlatır. Deprem ile ilgili bir beyin jimnastiği yapmak faydalı olur. Özellikle yurt dışında bununla ilgili simülasyon merkezleri var. Bu noktada neler konuşulabilir;

*ailece oturup hazırlanmak,

*kendi kontrolümüzde olan saatleri belirlemek,

*ailedeki herkesin bulunduğu yere göre ne yapması gerektiğinin bilinmesi

Bu durum olay anında da daha soğukkanlı kalmamız ve bilinçli hareket etmemizi sağlayacak.

Çocuğunuza güven verin

Ebeveynlerin deprem ile ilgili düşünceleri, hal ve hareketlerinin çocukları doğrudan etkilediğinin bilinmesi gerekir. Zira çocuklar her durumda en çok ‘güvende olup olmadıklarını’ bilmek ister. Yetişkinlerin çocuklara model olduklarından dolayı önce kendi kendilerine sağlıklı bir ruh yapısı kazandırmaları gerekir. Çocuklar önemli durumlarda büyüklerinin davranışlarını takip ederler. Eğer yetişkinler sakin kalabiliyorsa onlar da sakinleşebilirler. Tersi durumda siz korkuyorsanız çocuğunuz da korkacaktır. Bu nedenle kendi korkunuzu yenmek çocuğunuzun korkusunu da azaltmaya yardımcı olur. Çocuklarda güven duygusunu artırmak, onları dinlemek ve korkularına karşı anlayışla ve işbirliğine dayalı yaklaşım sergilemek gerekir. Onlara depremle ilgili bilgiler vermek ve güvenilir binalarda oturulduğu taktirde bunun üstesinden gelinebileceğini anlatmak sorunun aşılmasına katkı sağlar.

Empati kurun

Ebeveynlerin ve okul yöneticilerinin çocuklara depremi anlatması ve deprem anında nasıl hareket edilmesi gerektiğini öğretmesi son derece önemli. Çocukların tüm bu anlatımlara rağmen depremden korkması halinde ise, empati büyük önem taşır. Nasıl ki başkalarının duygularımızı hafife almasından hoşlanmıyorsak, çocuklarımız da aynı şeyi hisseder. Bu yüzden korkusu olan bir çocuğu asla yadırgamamak gerekir. "Karanlıktan korkacak ne var?" gibi sorularla çocuğu hafife almak, onu utandırmak, aksine korkularını daha da artırır. Onun yerine ‘haklısın, korkmuş olabilirsin’, ‘ben de senin yaşındayken korkardım’ gibi empati kuran ifadeler sarf etmek çocuğunuzu anlamanıza yardımcı olur.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.