Zorlu bir sürecin ilk aşamasını tamamlamış bulunuyoruz.
Sınav sonrası bir çok öğrencide birtakım olumsuz düşünceler oluşması normaldir.
Bunun nedeni sınav sonrası duygusal boşalımın sıkıntı yaratmasıdır.
İlk birkaç gün soruların hatırlanamaması, sağlıklı sonuç almamızı engeller.
Sınavı değerlendirdiğimizde Türkçe sorularının geçen seneden farklı olarak kısa olduğunu görüyoruz. Yüksek Lisans Sınavında sorulan Türkçe soruları vardı.
Bu durum kendi içinde ayrı bir zorluk oluşturdu. Matematik sorularında bazı sorular belirleyiciydi.
Geometride soru sayısı 1 azalmış, toplam 8 soru sorulmuş. Fen bilimleri testinde fizik ve biyoloji soruları zorluk anlamında öne çıktı.
Biyoloji soruları yorumdan çok bilgiye dayalıydı. İlk defa soru gelen Din kültüründe sorular beklenenden zordu.
Genel olarak bakıldığında sınav kolay değildi. Bu durumda puanlarda dalgalanmalar olacaktır. Önemli olan gelecek sıralamalardır. Yapılan puan hesapları gerçekçi olmayacaktır.
O yüzden öğrenci arkadaşlarımız ve velilerimiz soğukkanlı olmalı, erken çıkarımlarda bulunmaktan kaçınmalıdırlar. Şu an ihtiyacımız olan sabırlı olmak ve moralimizi yüksek tutmaktır.
LYS’ye girecek adayların bir gün dinlendikten ve kendilerini toparladıktan sonra hiç vakit kaybetmeden çalışmaya başlamalıdırlar. Kalan zaman az; fakat LYS konularının az değildir.
Ancak sınavın kazanma şansıda oldukça yüksektir.
YGS sonrası politikanızı belirlerken aklınızdan şunu çıkarmayın. Geçen yıl MF puan türlerinde 246 bin 779 adayın tercih yapma hakkı vardı.
MF-1 puan türüyle Süleyman Demirel Üniversitesi Matematik bölümüne en son yerleşen adayın başarı sırası 246 bin 700’dü.
TM puan türlerinde tercih hakkı kazanan aday sayısı 413 bin184 ve TM-3 puanıyla yerleşen en son adayın başarı sırası 413 bin oldu.
Yani herhangi bir puan türünde tercih hakkı kazanan en son adayın bile yerleşme ihtimali olan bir sınav sistemiyle karşı karşıyasınız.
Vazgeçmeden çalışmaya devam edin.