Avrupa istatistik Ofisi Eurostat verilerinden yapılan derlemeye göre, Avrupa'da 80 yaş ve üzeri nüfus oranı en yüksek olan ülke İtalya. Yaş ortalamasının 43,8 olduğu ülkede yaşlı nüfusun oranı yüzde 6,1 oldu.
Verilere göre İtalya'yı yaşlı nüfus fazlalığında Fransa takip ediyor. Yaş ortalamasının 40,2 olduğu ülkenin yaşlı nüfus oranı yüzde 5,5 olarak hesaplandı.
Fransa'nın ardından sırasıyla Almanya, Portekiz, İsveç ve Yunanistan geliyor. Ortalama yaşın 45 olduğu Almanya'nın yaşlı nüfus oranı yüzde 5,4. Bu rakam yaş ortalaması 42,3 olan Portekiz'de yüzde 5,3; yaş ortalamasının 40,8 olduğu İsveç'te yüzde 5,3; yaş ortalamasının 42,6 olduğu Yunanistan'da ise yüzde 5,2 olarak hesaplandı.
- Avrupa'nın en genci Türkiye'de yaş ortalaması 29,7
Avrupa'da yaşlı nüfus oranının en düşük olduğu ülke ise Türkiye. Ortalama yaşın 29,7 olduğu Türkiye'de, 80 ve üzeri yaşa sahip nüfusun oranı yüzde 1,4 çıktı.
2020 DE NELER OLACAK?
Avrupa birliğinin devamlı olarak ülkemizi 2020 de alacaklarını söylemleri aslında mantıklı bir nedene dayanıyor. Şu an Avrupa da doğum oranları çok düşük. Yukarıda da görüldüğü yaş ortalaması çok yüksek. Bu yüzden bizim kaliteli genç nüfusumuza ihtiyaçları var.
Avrupa birliğinin resmi rakamına göre 2020 yılında Avrupa’da sokakta dolaşan her iki kişiden biri 60 yaşın üzerinde olacak. Oysa aynı dönemlerde Türkiye’nin en yaşlı nüfuzu yaş ortalaması 30 olacak. Avrupa ‘da fabrika ve şirketlerin çalışması için 100 milyon insana ihtiyaç vardır.
Bu durumda bizim gençlerimizi en iyi şekilde yönlendirmemiz gerekiyor. Aklın, bilimin ışığınsa, sosyal özellikleri olan bireyler yetiştirmek temel amacımız olmalı ki geleceğe güvenle bakalım.
GENÇLİK MERKEZLERİ
Bu noktada gençlik hizmetleri genel müdürlüğünün Sağlıklı Yaşam ve Hareketlilik Planı Eylem Programını çok olumlu bir çalışma olarak görüyorum.
Gençlik merkezlerinin misyonundan da bahsetmek istiyorum.
• Serbest zamanlarında ilgi, ihtiyaç ve beklentilerini karşılayacak bilimsel, kültürel, sanatsal ve sportif faaliyetler düzenlemek,
• Bedensel ve zihinsel gelişimlerini sağlayabilecekleri, zararlı alışkanlıklardan korunabilecekleri zemini hazırlamak,
• Eğitim ve istihdamlarına yönelik kurs, seminer ve girişimcilik programları düzenlemek,
• Akranlarıyla kaynaşmalarını, sevgi, saygı hoşgörü, nezaket gibi değerleri benimsemelerini sağlamak,
• Ailenin kutsallığını, anne, baba ve diğer aile büyüklerine karşı sevgi ve saygı bilincini edinmelerini temin etmek,
• Farklılıklarımız zenginliğimizdir anlayışını benimseyerek milli birlik ve beraberliğimize katkıda bulunmalarını sağlamak,
• Karar alma ve uygulama süreçleriyle ilgili bilgilendirilmelerine ve bu süreçlere etkin şekilde katılımlarına imkân oluşturmak,
• Bilgi ve iletişim teknolojilerine erişimlerini kolaylaştırmaktır.
Bugün ilimizde gençlik merkezlerinde, çeşitlik rehberlik çalışmaları yapılmakta. Bu amaçlar doğrultusunda çok olumlu çalışmalar yapan Aydın Gençlik Merkezi Müdürü Sayın Mikail Kavaklı’yı ayrıca tebrik etmek istiyorum.