Erişkinlerde de tıpkı çocuklarda olduğu dikkat eksiklikleri olabiliyor. Erişkinlik döneminde aşırı hareketlilik azalır ve amaçsız hareket yerini daha amaçlı hareketlere bırakır. Aşırı hareketlilik belirtileri erişkinlik döneminde işkoliklik, toplantılarda oturmakta, sıra beklemekte zorluk çekme, hız yapmayı sevme şeklinde ortaya çıkabilir. Çok konuşma, sırasını beklemeden konuşma, uygun olmayan ortamlarda konuşma ya da uygunsuz şeyler söyleme de sıkça rastlanılan belirtiler arasındadır. Ancak erişkinler çocuklardan farklı olarak bu yakınmalarla çoğunlukla baş etmeyi öğrenirler. Örneğin yerinde oturmakta zorluk çeken bir erişkin emlakçılık yaparak bu zorluğu beceriye dönüştürebilir ya da çok konuşan bir erişkin spikerlik gibi bir meslekte çok başarılı olabilir.
Dikkatsizlik belirtileri zamanla daha belirgin hale gelir. Görmezden gelme, zamanı ayarlamakta güçlük, isteklendirme eksiklikleri ve konsantrasyon güçlüğü şeklinde kendini gösterebilir. Unutkanlık, dağılabilir dikkat, eşyaları kaybetme ve yazı işlerinde çok fazla yanlış yapma sık yakınmalar arasındadır.
Bunun dışında hiperaktivite yi bazı akademisyenler, kişilerin yaratıcılıkları ölmesin diye tedavi etmeye yanaşmazlar. Mesela birçok bilim adamı hiperaktiftir. Hiperaktif kişiler radikaldir de. Örneğin, Che Guevara muhtemelen hiperaktifti. Bu kişiler idealleri için rahatlıkla kendilerini ortaya atarlar. Edison ve Einstein da böyleydi mesela. Lider özellikleri taşırlar. En tipik davranışlarından biri, yerinde duramadıkları için koltuğun ucunda oturmalarıdır. Bu kişiler uyum bozukluğu yaşamıyorsa, bu durum hastalık olarak kabul edilmiyor ve tedavi edilmiyor.
Peki, bu durumda neler yapılabilir. Dikkat eksikliğine karşı yapılması gerekenlerin başında not almak geliyor. Kendinize bir ajanda ayarlayın ve hatırlama güçlüğü çekeceğiniz her tür şeyi not edin. Planlayıcı bir tutum sergilemek tüm işlerinizi düzenli ve zamanında yapmanızı sağlayacaktır.
Elinizden geldiği kadar düzenli olmaya çalışın. Her şeyi ait olduğu yere bırakın ve her gün odanızı, masanızı toparlayın. Düzenli olmayı alışkanlık haline getirmek dikkat eksikliğinin tedavisinde önemli bir adımdır. Küçük eşyaları bir arada toplayın, dolabınız içindeki kullanmadığınız eşyaları çıkartın, harcamalarınızı not edin ve iş yerinde dikkatinizin dağılmasına yol açan her şeyi ortadan kaldırın.
Diğer pratik çözümler şu şekilde sıralanabilir (özellikle yaşamınıza gereken önemi vererek başlayın)
1- Çok geç saatlere kadar uykusuz kalmayın
2- Karbonhidratlı besinleri azaltın
3- Sunni, tatlandırıcılar, asit içeren içeceklerden uzak durun
4-B vitaminleri içeren yiyecekleri arttırın
(fındık, ceviz, fındık, fasulye, bezelye, süt, yağsız et, yeşil yapraklı sebzeler, avakado, karnabahar ve ıspanak )
5-Demir eksikliğini giderin( kırmızı et, deniz ürünleri, brokoli vs)
6-Hafif müzikler dinleyin hoş (lavanta vb.şçpıoU m ) kokular koklayın
7- Bol bol su ve maden suyu için.