2013 OSYS yerleştirme sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte ciddi bir hata su yüzüne çıkmış oldu.
Bu sene Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliğini tercih eden hiçbir 12. Sınıf öğrencisi İTÜ ve DOKUZ Eylül Üniversitesini puanları yetmesine rağmen kazanamadı. Bu skandal boyutundaki ciddi hatanın nedeni tercih kılavuzunda ilgili okulların gerekli düzeltmeyi yapmamış olmasıdır.
2013 ÖSYS tercih kılavuzunda yer alan ve sadece İTÜ Deniz Fakültesinde ve 9 Eylül Deniz Fakültesinde kalan ilgili ön koşullardan 49. Madde’de:
“Bu programa, Lise (Resmi ve Gündüz Öğretimi Yapan Liseler), Özel Lise, Anadolu Lisesi (Yabancı Dille Öğretim Yapan Resmi Liseler), Yabancı Dille Öğretim Yapan Özel Lise, Öğretmen Lisesi, Anadolu Öğretmen Lisesi ve Çok Programlı Liselerin Fen/ Fen Bilimleri, Klasik Fen, Matematik, Tabii Bilimler ve Türkçe/ Matematik Alan/Kolu çıkışlı olanlar, Sosyal Bilimler Lisesi Türkçe ve Matematik Sosyal Bilimler Alan/Kolu çıkışlı olanlar ve Fen Lisesi, Özel Fen Lisesi, Askeri Lise, Teknik Lise (Erkek Teknik), Anadolu Teknik Lisesi, Anadolu Teknik Lisesi (Erkek Teknik), Motor Teknik Lisesi, Meteoroloji Teknik Lisesi, Endüstri Meslek Lisesi, Anadolu Meslek Lisesi, Denizcilik ve Su Ürünleri Meslek Lisesi, Gemi Yapı Meslek Lisesi, Motor Meslek Lisesi, Meteoroloji Meslek Lisesi, Anadolu Meteoroloji Meslek Lisesi, Denizcilik Meslek Lisesi, Anadolu Denizcilik Meslek Lisesi, Denizcilik Endüstri Meslek Lisesi ve Deniz Astsubay Hazırlama Okulu çıkışlı adaylar alınacaktır“ denilmektedir.
Oysa MEB ilgi yasa gereği (04.09.2010 tarih 27692 nolu resmi Gazete-Alan/dal/meslek değişikliği) Bu örgencileri (Lise (Resmi ve Gündüz Öğretimi Yapan Liseler), Özel Lise, Anadolu Lisesi (Yabancı Dille Öğretim Yapan Resmi Liseler), Yabancı Dille Öğretim Yapan Özel Lise, Öğretmen Lisesi, Anadolu Öğretmen Lisesi ve Çok Programlı Liselerinin) , eskiden olduğu gibi, ‘Fen Bilimleri, Fen/Matematik, Türkçe/Matematik Alan/Kolu’ mezunu olarak değil, 9008–Alan ayrımı olmayanlar’ kodu ile mezun etmiştir.
Dolayısıyla bu sene 12.sınıf öğrencileri İTÜ ve DEÜ tarafından tercih dışına alınmıştır. İlgili okulların bu bölümlerine sadece mezun öğrenciler yerleşmiştir. Böyle olunca da aşağıda gösterdiğimiz ciddi puan düşüşleri olmuş, bu okullar prestij kaybetmiştir.
ÜNİVERSİTE
|
BÖLÜM
|
2012 TABAN PUANI
|
2013 TABAN PUANI
|
İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ
|
DENİZ ULAŞTIRMA İŞLETME MÜHENDİSLİĞİ
|
431.884
|
334.500
|
DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ
|
DENİZ ULAŞTIRMA İŞLETME MÜHENDİSLİĞİ
|
386.154
|
305.827
|
Yapılan hatayla ilgili olarak açıklama yapan OSYM basın danışmanı “Bu yıl öğrenciler alansız mezun oldular bu doğru. 49. maddeyi koyan biz değiliz. ÖSYM uygulayıcı bir kurum. Bize ‘sınav yap’ derler biz de ‘nasıl sınav yapacağız’ diye sorarız. Kılavuzu biz hazırlamıyoruz. Bu kılavuz Yüksek Öğrenim Kılavuzu’dur. Bu işin muhatabı ÖSYM değil. 21 Haziran’da sayfaya koymuşuz. ‘Sana bu öğrenci gelecek’ demişiz. Bir ay internet sayfasında kalmış. Bugüne kadar hiç kimse itiraz etmemiş. 49. maddeyi, yerleştikten sonra fark ediyor herkes. ÖSYM’nin bu konuda sorumluluğu yok. Bu yıl Milli Eğitim ilk defa alansız mezun etti. Üniversiteler bu kılavuzu görüyor. ‘Benim için uygun’ diyor. YÖK Genel Kurulu da bu kılavuzu onaylıyor. Sonra bana geliyor ben ilan ediyorum. Çünkü sınavı ben yapıyorum” şeklinde bilgi vermiştir.
İTÜ ve Dokuz Eylül Üniversiteleri CİDDİ BİR HATA YAPMIŞLARDIR. Şu an geçerliliği olmayan bir maddeyi uygulamaya sokmuşlardır. Mevcut sistemde alan ayrımı yoktur. Bu bölümü tercih edip kazanamayan öğrenciler zaten eski sistemdeki “fen bilimleri” alanının derslerini almışlardır. Ancak ÖSYM otomatik olarak 9008 ALAN AYRIMI OLMAYAN kodunu vermiştir. Eğer zamanında 49. Maddeyi kaldırma talimatı verilmiş olsaydı sorun ortadan kalkacaktı. Aynı şekilde ÖSYM hatalı tercih yapıldığını, tercih bildirme işlemi sırasında hata mesajı vererek göstermeliydi. Çünkü normalde bu yanlış alan tercihlerinde bu sistemi uyguluyorlardı. Ancak bu pozisyonda ÖSYM de bu skandala ortak olmuş herhangi bir uyarı yapmamıştır.
Tercih döneminde bu özel koşul okunduğunda bile bu şekilde bir teknik hatanın yapılacağına hiç ihtimal verilmediği için eğitimciler ve veliler tarafından farklı yorumlanmıştır. Sonuçların açıklanmasıyla birlikte bir çok aile büyük bir yıkım ve hayal kırıklığı yaşamıştır. Bu gün bir çok öğrenci başka bir bölümü kazanmış olmasına rağmen neden İTU ve DEÜ kazanamadığını anlamamıştır. Sadece bu okulları yazan öğrenciler ise asıl mağdur olan grubu oluşturmaktadır.
Yapılması gereken YÖK ‘ün bu olaya el atıp, ek yerleştirmelerde yeni alım yapması ya da hiçbir programa yerleşemeyen öğrencilerden dilekçe verenleri ilgili programlara alması olabilir.
Ulusal basında ortaya çıkmayan bu durum mutlaka çözüme kavuşturulmalıdır.