Sınava hazırlanırken hareketsiz bir yaşam tarzı olan öğrencilerin dengesiz veya yanlış beslenme nedeniyle kilo alma problemleri yaşayabileceğini, bazı öğrencilerin de stres nedeniyle yeterli gıda tüketmeme nedeniyle kilo verme problemleri yaşanabileceğini hatırlatmakta fayda var. “Hiçbir besin, hiçbir davranış, tek başına mucize ve başarı yaratmaz. Başarılı olmak için, yeterli, dengeli, düzenli, sağlıklı gıdalar tüketmeli ve düzenli çalışmalıyız. Sınav dönemi gibi stresli dönemlerde ihtiyaçtan değil, duygusal nedenlerden dolayı şekerli gıdalara talep olmaması için gün içinde yeterli miktarda kalori almaya, protein, karbonhidrat, yağ ve sebze-meyve grubundan yeterli miktarlarda tüketmeye önem verilmelidir.
DİKKAT DAĞINIKLIĞI İÇİN MUZ
Öğrencilerin sınav dönemlerinde özellikle çok fazla çay, kahve, kola, enerji içecekleri içme eğilimi gösterebilir. Bu durum kalp çarpıntısına, huzursuzluğa, korku ve endişeye neden olmaktadır. Bol miktarda kafein içeren ve kalbi ciddi anlamda zorlayan bu kafeinli içecekler yerine C vitamini içeriği yüksek, sakinleştirici özelliği olan papatya, adaçayı, ıhlamur gibi bitki çayları ya da taze sıkılmış meyve suları tüketmek daha doğru bir tercih olacaktır. Sınav dönemlerinde hem serotonin yani mutluluk hormonu salgılanmasını arttırmak, hem de zengin potasyum kaynağından faydalanmak hem de dikkat dağınıklığını engellemek için günde bir adet muz yemeye çalışın.
SINAVA KADAR NASIL BESLENMELİ
Omega 3 yönünden zengin olan sardalya, ton, somon gibi balıklar, koyu yeşil yapraklı sebzeler, et, yumurta, ceviz, fıstık, badem gibi protein kaynakları, B grubu vitaminlerini içeren ve stresi azaltan brokoli, ıspanak, domates gibi besinler, A ve C vitamininden zengin havuç, portakal, taze fasulye gibi taze meyve ve sebzeler veya kuru meyveler tercih edilmelidir.