Üniversiteye giriş sınavlarının ilk aşaması geçtiğimiz hafta sonu tamamlandı. İlk olarak sınavın genel durumundan bahsetmek istiyorum. Bu seneki YGS geçen seneye göre daha zorlu bir sınav havasında gerçekleşti. Özellikle matematik soruları zorluydu. İşlemsel yoğunluk fazla olmakla birlikte yorum yeteneğini de üst düzeyde kullanıldı. Türkçe testinde ALES benzeri sorularla karşılaşıldı. Paragraf soruları geçmiş yıllarda olduğu gibi uzun içeriklere sahipti. Sosyal bilimler testinde tarih ve felsefe biraz daha zorluydu. Felsefe de tüm konulardan soru geldi. Coğrafya ise son dönemde sorulan kolay sorulardan oluştu. Fen bilimleri testi ise geçen seneye paralellik göstermiştir.
Bu bilgilerin ışığında başarı sıralarında mutlaka değişiklik olacaktır. Beklendiğinden daha iyi sonuçlar görülecektir. Öğrencilerimiz sonuçları öğrendiğinde puana değil öncelikle ilgili puan türünde kaçıncı olduklarına bakmalıdırlar. Bir başka önemli nokta YGS’nin etkisidir. YGS yüzde 28 dolayında etkilidir. Dolayısıyla LYS’ler belirleyici olacaktır. TM öğrencileri özellikle kendi puan türleri içinde çokça sayısal öğrencisi olduğunu unutmamalıdırlar. Açıklanan sonuçlarda OBP eklenmeyecektir. Yüksekokul puanlarının eklenmesiyle başarı sıraları olumlu yönde olacaktır.
Bundan sonra yapılması gereken bir program dahilinde kaldığımız yerden çalışmaya devam etmektir. Bu işin olmadığını düşünmek temel hatadır. Asıl mücadele şimdi başlayacaktır. Doğadaki canlıların mücadelesini anlatan bir gözemi, sınava hazırlanan öğrencilerimiz için paylaşmak istiyorum.
Kartal, kuş türleri içinde en uzun yaşayanıdır. 70 yıla kadar yaşayan kartallar vardır. Ancak bu yaşa ulaşmak için, 40 yaşlarındayken çok ciddi ve zor bir kararı vermek zorundadır.
Kartalın yaşı 40′a dayandığında pençeleri sertleşir, esnekliğini yitirir ve bu nedenle de beslenmesini sağladığı avlarını kavrayıp tutamaz duruma gelir. Gagası uzunlaşır ve göğsüne doğru kıvrılır. Kanatları yaşlanır ve ağırlaşır. Tüyleri kartlaşır ve kalınlaşır.
Artık kartalın uçması iyice zorlaşmıştır. Dolayısıyla kartalın burada iki seçimden birisini yapması gerekir. Ya ölümü seçecektir ya da yeniden doğuşun acılı ve zorlu sürecini göğüsleyecektir. Bu yeniden doğuş süreci 150 gün kadar sürecektir. Bu yönde karar verirse kartal bir dağın tepesine uçar ve orada bir kaya duvarda, artık uçmasına gerek olmayan bir yerde yuvasında kalır.
Bu uygun yeri bulduktan sonra kartal gagasını sert bir şekilde kayaya
vurmaya başlar. En sonunda kartalın gagası yerinden sökülür ve düşer.
Kartal bir süre yeni gagasının çıkmasını bekler. Gagası çıktıktan sonra bu yeni gaga ile pençelerini yerinden söker çıkarır. Yeni pençeleri çıkınca kartal bu kez eski kartlaşmış tüylerini yolmaya başlar. 5 ay sonra kartal, kendisine 20 yıl veya daha uzun süreli bir yaşam bağışlayan meşhur yeniden doğuş uçuşunu yapmaya hazır duruma gelir.
Zafer uçuşumuzu gerçekleştirmek için en kısa sürede LYS hedefimize kitlenelim…