Korona virüs salgını insanlara yeni durumlar dayatıyor. Önceden daha az kullandığımız sanal alışverişler artıyor. Yüz yüze alışveriş dönemi giderek yerini sanal alışverişlere bırakabilir.
Ülkemizde ilk kez denenen EBA TV uygulaması eğitimde önceden hiç aklımıza gelmeyen bir değişimin öncüsü olabilir. Okullar kapanabilir. Bir kaç öğretmenle binlerce çocuğa eğitim verilebilir. Bu bağlamda Finlandiya’nın iki yıl önce okulları kapattığını biliyoruz.
Sağlık bakanı dün akşam basın toplantısında değindi.
MHRS vb servislerde çalışanların işlerini evden yaptıklarını söyledi. Zaten e-devlet vb uygulamalarla birçok işimizi evden yapmaya başlamıştık.
Bankalarda olan işlerimizin çoğunu bankamatiklerden, ya da İBAN noları kullanarak evden yapabiliyoruz. Banka şubeleri daha az kullanılıyor artık.
Salgın sonrası bu anlamda çok hızlı bir değişim bizleri bekliyor. Çarşı-pazar, alışveriş, bankacılık, eğitim, devlet-yurttaş ilişkileri ve burada değinemediğimiz birçok alanda çok hızlı ülkesel ve küresel bir değişimle karşı karşıyayız.
Bu değişim işsizliği arttıracak, okul binası, dükkân, büro, devlet binaları vb sayısını azaltacaktır. Bunların azalması ve ortadan kalkması, öğrenci servisi, memur servisi, işçi servisi gibi kavramları ortadan kaldıracak ya da azaltacaktır.
Öte yandan trafik sorunu azalacak. Akaryakıt, doğalgaz, kömür, elektrik vb, tüketimleri azalacaktır.
Para yerine e para kullanımı giderek yok olacak, ya da iyice azalacaktır.
Gerek hizmet veren, gerek hizmet alan birçok kişi bu değişimden etkilenecek, şimdi akla hayale gelmeyen sorunlarla karşılaşacağız.
Öte yandan devletin bu konuda hazırlıklı olması, bu konuda gerekli yasaları ve düzenlemeleri önceden yapması ülke uyumu için olmazsa olmazdır.
Bu baş döndürücü değişimden zarar görmemek için öncelikle bu konuda birikimli ve donanımlı olmak zorundayız.
Kuşku yok ki; bu yeni düzenin kazananı bilişim konusunda yetkin olanlar olacaktır. “Teknoloji özürlüyüm” diyenler ilk kaybedenler olacaktır.
Haberiniz ola!