14 Mayıs seçimlerine 30 gün kaldı. 4 (dört) cumhurbaşkanı adayının yarışacağı seçimlerde, oy pusulasında 24 partinin amblemi yer alacak, bu partilerden 11'i tek başına, 13'ü ise ittifaklarda seçime girmesi bekleniyor.
(YSK) Yüksek Seçim Kurulunun hazırladığı seçim takvimi işlemeye devam ediyor.
Bu seçimde, cumhurbaşkanı ile yeni parlamento üyeleri de belirlenecek. Seçmenler, iki oy pusulasını tek zarfa koyarak sandığa atılacaktır.
Seçime, Adalet Birlik Partisi, Adalet Partisi, Adalet ve Kalkınma Partisi, Anavatan Partisi, Büyük Birlik Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi, Genç Parti, Güç Birliği Partisi, Hak ve Özgürlükler Partisi, Halkın Kurtuluşu Partisi, İYİ Parti, Memleket Partisi, Millet Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi, Milli Yol Partisi, Sol Parti, Türkiye İşçi Partisi, Türkiye Komünist Hareketi, Türkiye Komünist Partisi, Vatan Partisi, Yeniden Refah Partisi, Yenilik Partisi, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi ve Zafer Partisi olmak üzere 24 siyasi parti katılacağı açıklanmıştır.
Oy pusulaları tek zarfa
Seçmenler, cumhurbaşkanı ve milletvekillerine yönelik tercihte bulundukları iki ayrı oy pusulasını aynı zarfa koyarak sandığa atacak.
Seçim yasasında yapılan son değişiklikle yüzde 10 olan ülke seçim barajı, bu seçimde yüzde 7 olarak uygulanacak. İttifak yaparak seçime girecek partilerin oy hesabı da değişti. Yeni yasaya göre, ittifakı oluşturan siyasi partilerin her birinin çıkaracağı milletvekili sayısı, her seçim bölgesinde elde ettiği geçerli oy sayısı esas alınarak, yani D'hont sistemine göre oransal belirlenecek. Seçim yasasında değişiklik yapan 7393 sayılı Kanun'un 2. maddesine göre, ittifakta yer alan partilerin ayrı ayrı yüzde 7'yi geçmesi gerekmiyor. İttifakın aldığı oy toplamı genel baraj olan yüzde 7'yi geçtiğinde ittifak içindeki tüm partiler barajı geçmiş sayılacak.
Demokrasi ne kadar güzel bir şey ki bu tercihi yapmak ve ülkemizi yönetenleri değiştirmek elimizde. Muhalefetin yaşadığı krizlerde gördük ki, iktidar değiştikten sonra da kamuoyunun rolü sonlanmayacak. Talep ve tepkileriyle yönetenleri iyiye ve uyumlu çalışmaya yönlendirmek konusunda gücü ve sorumluluğu olacak.
Vetoyu aşacak çoğunluk ise 301’dir. Dolayısıyla rahat bir şekilde kanun yapabilecek çoğunluk 301’dir. Cumhurbaşkanı adayları politikalarını hayata geçirebilmek için bu çoğunluğun desteğine ihtiyaç duymaktadır. Üye tam sayısının salt çoğunluğu olan 301, karşı ittifaka ait olduğu takdirde mevcut yasalarda değişiklik yapılmasının çok güçleşeceği ortadadır ve ek olarak TBMM kanun yapmak için en az 200 Milletvekili ile toplanır ve toplantıya katılanların salt çoğunluğu ile 151 kabul oyun altına düşmemek kaydıyla kanunu yapar. Cumhurbaşkanının buradaki rolü uygun bulmadığı kanunu veto edebilmektir.
Geliyor Gelmekte olan...