Değerli okurlar, bugünlerde mükelleflerimin sık sık soru sorduğu e –haciz uygulamaları konusuyla ilgili bilgi vermek istiyorum.
e-HACİZ İŞLEMİNİN KANUNİ DAYANAĞI
6183 sy. Kanun’un 62.maddesinde Borçlunun, mal bildiriminde gösterilen veya tahsil dairesince tespit edilen borçlu veya üçüncü şahıslar elindeki menkul malları ile gayrimenkullerinden, alacak ve haklarından amme alacağına yetecek miktarı tahsil dairesince haczolunur hükmü yer almaktadır.
e-HACİZ İÇİN ÖNCELİKLE TEBLİĞİN YAPILMASI GEREKLİDİR
e-haciz işleminin yapılabilmesi için öncelikle tebligat yapılması gerekmektedir Bu tebligat posta veya elektronik ortamda da yapılabilir. Nitekim 6183 sy. Kanun’un 79. Maddesinde tebligatın hem posta hem de elektronik olarak yapılabileceği açıkça belirtilmektedir. Tebligat yapılmadan e-haciz yapılamaz.
e-HACİZ NASIL KALDIRILIR?
Kendisine haciz bildirisi tebliğ edilen kişi söz konusu haciz bildirisine ilişkin borcunun olmadığı veya malın yedinde bulunmadığı veya haczin tebliğinden önce borcun ödendiği veya malın tüketildiğine yönelik itirazlarını 15 gün içinde tahsil dairesine yazılı olarak bildirmek zorundadır. Diğer taraftan kendisine haciz bildirisi tebliğ edilen kişi borcunu ödememiş ve ödemeye de niyetli ise ancak tek seferde ödeyecek durumu yoksa tebligatın yapıldığı tarihten itibaren 7 gün içinde vergi dairesine giderek borcunu taksitlendirebilir.
15 GÜNLÜK İTİRAZ SÜRESİ GEÇMİŞSE NE OLACAK?
Kendisine haciz bildirisi tebliğ edilen kişi böyle bir borcunun olmadığına yönelik itirazını 15 gün içinde yapmayı unutursa bu sefer haciz bildirisinin kendisine tebliğinden itibaren 1 yıl içinde genel mahkemelerde menfi tespit davası açmak ve haciz bildirisinin kendisine tebliğ edildiği tarih itibariyle böyle bir borcunun olmadığını ispatlamakla mükelleftir.