TEOG sınavının kaldırılmasının verdiği yorgunluğu atmamışken üniversiteye giriş sınavı ile ilgili yapılan yeni bir değişiklik hem velileri hem de öğrencileri tedirgin etti. Başkanın çok fazla detaya girmeden anlattığı yeni sistem bir dönemin ÖSS’si ile paralellik gösteriyor.
Peki, nasıl bir sınavdı ÖSS ve yeni versiyon hali ne şekilde olabilir?
Sınava giren adaylara iki bölümden oluşacak bir sınav uygulanacaktır. Birinci bölümde ortak derslerle ilgili, en son uygulanan YGS tarzı sorulardan oluşan, Türkçe Testi (Tür), Sosyal Bilimler-1 Testi (Sos-1), Matematik-1 Testi (Mat-1), Fen Bilimleri-1Testi (Fen-1); ikinci bölümde ise LYS ile ilgili Edebiyat-Sosyal Bilimler Testi (Ed-Sos), Sosyal Bilimler-2 Testi (Sos-2), Matematik-2 Testi (Mat-2) ve Fen Bilimleri-2 Testi (Fen-2) yer alacaktır.
Alan testlerini (Ed-Sos, Sos-2, Mat-2, Fen-2) cevaplayıp cevaplamama adayın seçimine bağlıdır. Bu testleri cevaplayacak olan adaylar, okul türleri, alanları ve girmek istedikleri yükseköğretim programlarına göre bu testlerden kendilerine uygun olanları seçeceklerdir.
Sınav sonrasında ÖSS-SÖZ-1, ÖSS-SAY-1, ÖSS-EA-1, ÖSS-DİL, ÖSS-SÖZ-2, ÖSS-SAY-2 ve ÖSS-EA-2 puanları oluşturulacaktır.
Yabancı dil sınavı ayrı bir oturum olarak gerçekleşmektedir.
Geçtiğimiz dönemde yapılan sınavlarda soru sayıları tüm testlerden 30’ar soru olacak şekilde olmuştu. Verilen süre ise tek oturumda 195 dakika.
YENİ SİSTEMİN OLUMLU YANI
YGS'nin kalkmış olması öğrencinin moral motivasyonunu daha üst seviyeye taşıyacaktır. Geçmiş sınavlarda YGS istediği gibi geçmeyen bir öğrencinin yeniden çalışmaya başlaması zaman alıyor ve motivasyon eksikliği yaşanıyordu. Zamanın daha uzun olması haziran ayında yapılacak sınava hazırlık sürecini de sağlıklı kılacaktır.
NASIL ÇALIŞILMALI?
*Sınav tek oturumda olursa geçmişte olduğu gibi 195 dakikalık bir süre öğrenciyi beklemekte. Bu durumda öğrenciler süreli test çözmeyi alışkanlık haline getirmelidir.
*Çalışma planları güncellenmeli, YGS LYS de olduğu gibi çalışmalar iki ye bölünmelidir.
*Testlerin getirilerine göre ağırlıklı dersler belirlenmelidir.
*Moral motivasyon bozulmamalı, içsel konuşmalar bırakılmalıdır.
*Gitmek istediğiniz programın puan türü yakından takip edilmelidir.
*Okul rehberlik servislerinden mutlaka bilgi alınmalıdır.
Görünen o ki Retro ruhu bizi 2000'li yılların sınav sistemine götürüyor. Sistem ne olursa olsun çalışmaya devam etmek gereklidir.
Son söz;
“Rüzgârın yönünü değiştiremediğinde, yelkenlerini rüzgâra göre ayarla.”