Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Le Pain
Süleyman Çokay
Köşe Yazarı
Süleyman Çokay
 

Avrupa’da eğitim

Liselere giriş sınavı ile ilgili olarak yapılan değişiklikler oldukça sıcak. Özellikle Aydın ilimizde yüksek puanla öğrenci alan Anadolu liselerinin adrese dayalı bir şekilde öğrenci alacak olması akıllarda “yurt dışında eğitim nasıl?” sorusunu gündeme getirdi. Değişikliklerin açıklandığı bu günlerde birçok aile sohbetinde konuşulan ortak nokta “bu sınavlar gerekli mi?” ya da “Avrupa’da sistemle bu kadar oynanmıyor” vurgusudur. Dilerseniz Avrupa da sistem nasıl işliyor bakalım. Fransız Eğitiminin Temel İlkeleri 1. Fransa’da zorunlu eğitim parasızdır. 2. 16 yaşına kadar eğitim görmek zorunludur.  3. Fransa’da eğitim “Laik”tir. 4. Fransa’da eğitim, devletin halka borçlu olduğu bir hizmet durumundadır. Eğitim kurumlarının her tür ve kademede planlanması ve finansmanı bölgeler tarafından gerçekleştirilmektedir. Tüm öğretim kurumlarında öğretmenler kadrolu olup, maaşları devlet tarafından ödenmektedir.  5. Her öğrencinin bir eğitim kartı vardır. 6. Veli öğrencisini istediği okula gönderir.  7. Deniz aşırı Fransız toprakları da olsa ortak bir eğitim programı vardır. 8. Nereden verilirse verilsin diplomalar aynı değere sahiptir. 9. Bölgenin kaynağı ne olursa olsun herkese aynı eğitim verilir. Eşitlik ilkesi vardır. 10. Ulusal düzeyde yapılan yasal düzenlemeler hem kamu okullarında hem de özel okullarda geçerlidir. Fransa da üniversite giriş sistemi nasıl yapılmakta; Lise son sınıfta öğrenciler ulusal düzeyde uygulanan bitirme sınavlarına girmekte. Lise diploması alanlar doğrudan üniversiteye kayıtlarını yaptırabilmektedirler. Teknik bölümü bitirenler, teknik eğitim yüksek okullarına ve teknik üniversitelere gidebilmektedirler veya kısa yoldan iş yaşamında başlaya bilmektedirler. Günümüzde sık sık öğretmen maaşlarını Avrupa birliği öğretmenleri ile karşılaştırılır. Bu noktada nasıl bir fark var, bunu inceleyelim. Liselerde öğretmenlik yapabilmek için önce bir uzmanlık diplomasına sahip olmak zorunluluğu vardır. Daha sonra da “Agraje” sınavına girilir. Bu sınavı kazananlar lise öğretmeni olurlar. Fransa’da yüksek öğretmen okulu vardır. Burası fen ve edebiyat fakültesi öğrencilerini almaktadır. Bu öğrenciler bir taraftan devam ettikleri fakülteden akademik formasyon alırken diğer taraftan da mesleki formasyon almaktadırlar. Lisanstan sonra “agraje” sınavına girilir. Daha sonra doktora derecesi alarak kademe kademe yükselme imkânı vardır. Ortaöğretimde görev yapan öğretmenlere 18 saat zorunlu, agraje sınavından başarılı olanlara 15 saat zorunlu ders verilmektedir. Haftaya İngiltere sistemini inceleyeceğiz. Özelikle öğretmen yetiştirmede ciddi farklılıkları göreceksiniz.
Ekleme Tarihi: 13 Nisan 2018 - Cuma

Avrupa’da eğitim

Liselere giriş sınavı ile ilgili olarak yapılan değişiklikler oldukça sıcak. Özellikle Aydın ilimizde yüksek puanla öğrenci alan Anadolu liselerinin adrese dayalı bir şekilde öğrenci alacak olması akıllarda “yurt dışında eğitim nasıl?” sorusunu gündeme getirdi.

Değişikliklerin açıklandığı bu günlerde birçok aile sohbetinde konuşulan ortak nokta “bu sınavlar gerekli mi?” ya da “Avrupa’da sistemle bu kadar oynanmıyor” vurgusudur. Dilerseniz Avrupa da sistem nasıl işliyor bakalım.

Fransız Eğitiminin Temel İlkeleri

1. Fransa’da zorunlu eğitim parasızdır.

2. 16 yaşına kadar eğitim görmek zorunludur.

 3. Fransa’da eğitim “Laik”tir.

4. Fransa’da eğitim, devletin halka borçlu olduğu bir hizmet durumundadır. Eğitim kurumlarının her tür ve kademede planlanması ve finansmanı bölgeler tarafından gerçekleştirilmektedir. Tüm öğretim kurumlarında öğretmenler kadrolu olup, maaşları devlet tarafından ödenmektedir.

 5. Her öğrencinin bir eğitim kartı vardır.

6. Veli öğrencisini istediği okula gönderir.

 7. Deniz aşırı Fransız toprakları da olsa ortak bir eğitim programı vardır.

8. Nereden verilirse verilsin diplomalar aynı değere sahiptir.

9. Bölgenin kaynağı ne olursa olsun herkese aynı eğitim verilir. Eşitlik ilkesi vardır.

10. Ulusal düzeyde yapılan yasal düzenlemeler hem kamu okullarında hem de özel okullarda geçerlidir.

Fransa da üniversite giriş sistemi nasıl yapılmakta;

Lise son sınıfta öğrenciler ulusal düzeyde uygulanan bitirme sınavlarına girmekte. Lise diploması alanlar doğrudan üniversiteye kayıtlarını yaptırabilmektedirler. Teknik bölümü bitirenler, teknik eğitim yüksek okullarına ve teknik üniversitelere gidebilmektedirler veya kısa yoldan iş yaşamında başlaya bilmektedirler.

Günümüzde sık sık öğretmen maaşlarını Avrupa birliği öğretmenleri ile karşılaştırılır. Bu noktada nasıl bir fark var, bunu inceleyelim.

Liselerde öğretmenlik yapabilmek için önce bir uzmanlık diplomasına sahip olmak zorunluluğu vardır. Daha sonra da “Agraje” sınavına girilir. Bu sınavı kazananlar lise öğretmeni olurlar. Fransa’da yüksek öğretmen okulu vardır. Burası fen ve edebiyat fakültesi öğrencilerini almaktadır. Bu öğrenciler bir taraftan devam ettikleri fakülteden akademik formasyon alırken diğer taraftan da mesleki formasyon almaktadırlar. Lisanstan sonra “agraje” sınavına girilir. Daha sonra doktora derecesi alarak kademe kademe yükselme imkânı vardır. Ortaöğretimde görev yapan öğretmenlere 18 saat zorunlu, agraje sınavından başarılı olanlara 15 saat zorunlu ders verilmektedir.

Haftaya İngiltere sistemini inceleyeceğiz. Özelikle öğretmen yetiştirmede ciddi farklılıkları göreceksiniz.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.