Ülkenin İnsan Hakları Komisyonu, Suudi Arabistan’ın çocuk yaşta suç işleyen kişilere ölüm cezası vermeyeceğini ifade etti.
Kral Salman’ın kraliyet kararnamesine atıfta bulunan açıklama, ülkenin kırbaç cezasını yasaklayacağını söyledikten iki gün sonra gündeme geldi.
Riyad’ın imzaladığı BM Çocuk Hakları Sözleşmesi, idam cezasının çocuklar tarafından işlenen suçlar için verilmemesi gerektiğini söylemektedir.
Aktivistler, Suudi Arabistan’ın dünyanın en kötü insan hakları sicillerinden birine sahip olduğunu belirtiyor.
İfade özgürlüğünün ciddi şekilde kısıtlandığını söyleyen aktivistlere göre hükümeti eleştirenler keyfi tutuklamalara maruz kalıyorlar.
İnsan hakları savunucusu Uluslararası Af Örgütü’nün aktardığına göre 2019 yılında, 184 kişi krallıkta idam edildi. Af Örgütüne göre bu infazların arasında en az birinin, bir erkeğin çocuk yaştayken işlediği bir suçtan dolayı gerçekleştirildiği görülmektedir.
Pazar günü yayınlanan bir açıklamada, devlet destekli komisyonun başkanı Awwad Alawwad, kraliyet kararnamesiyle çocuk yaşta işlenen suçlar için idam cezası yerine çocuk hapishanesinde en fazla 10 yıl hüküm giyileceğini söyledi.
Alawwad, “Kararname daha modern bir ceza kanunu oluşturmamıza yardımcı oluyor” dedi.
Devlet medyası tarafından hemen yayımlanmayan kararın ne zaman yürürlüğe gireceği belli değil.
Son günlerdeki değişimlere rağmen hala birçok insan hakları ve kadın hakları aktivistinin hapishanelerde olduğu krallığın insan hakları sicili, 2018 yılında Suudi Arabistan İstanbul Konsolosluğunda gerçekleşen gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın acımasız cinayetinin ardından yoğun inceleme altına alındı. Bu hafta başında, önde gelen Suudi insan hakları savunucusu hapishanede inme sonucu vefat etti; insan hakları aktivistleri durumun yönetimin tıbbi ihmalinden kaynaklandığını söyledi.