Sevgili Okuyucularım;
Yeni yılın ilk yazısıyla sizlere sağlık dolu sevgiyle kucaklaşacağımız iyi bir yıl diliyorum…
Her alanda yaşadığımız belli başlı sorunlar görmekteyiz ve yaşamaktayız. Bu yazımızda ortak sorunlarımızı ele almak istedim.
Pandemi sürecinde kurumların eksik personelle çalışması
-Resmi kurumlarda mesai saatlerinin sabah:10:00-akşam 16:00 olması, dönüşümlü personelle çalışma yapılması, kurumlarda biriken işlere sebep olmakta, vatandaşın ”bugün git yarın gel” sistemine dönüşmesinden vatandaşın kapı girişlerinde saatlerce süren hes kodu sorgulaması günlük hava durumuna göre soğukta, yağmurda sıra kuyruklarında zorluklar yaşanması haline dönüşmüştür.
Geçen hafta bizzat mükellefimle Kuşadası Ticaret Odasına kayıt olmak için hayli bir mücadele içerisine girdik. Nasıl mı? Mükellefimizle mersis sisteminden başvuru yapıp, kayıt evraklarını tamamlayıp ilgili belgelerle Ticaret Odasına gittik, kapıda güvenlik randevunuz yok sizi içeri alamam demesi üzerine, telefonla oda içerisinde yetkililerle bağlantıya geçip, mersis sisteminden başvurumuzun olduğunu belirtebildik.
Bina içerisine girdikten sonra, Sicil memurunun tek başıma çalışıyorum, işlerim çok yoğun haftaya gelin söylemleriyle mükellefimizin oda kayıt işlemleri yapılamadı. Biz Haftaya mesai başladığında bize belirtilen saatte gittiğimizde saat konusunda yanlış anlaşılır olması (!) sebebiyle bina girişinde bir saat kadar kapı önünde bekletildik. Güvenlik personeline çay ikramı istediğimizde bunun mümkün olmadığını, içeride bekleme salonunda beklemek istediğimizi, maalesef mümkün olmadığını söyledi.
Taleplerimiz:
1- Odaların öğle arası çalışma saatlerinde kapalı olsa dahi esnafın bekleme odası olması ve içecek ikramlarının yapılması.
2-Odaların üye olmak isteyen esnafın çalışma işyerine bizzat kayıt için kurumun yetkilisinin ziyaret ederek yapabilmesi hayalindeyiz. Beklentimiz yüksek mi yüksek.
3-Odaların pandemi sürecinde yeterli personel bulundurması, vatandaşa” bugün git, haftaya gel “sisteminden vazgeçerek, aynı gün işlerinin çözümlenmesi sistemine geçilmesi.
4-Pandemi sürecinde uygulanan harçlar ve oda kayıt ücretlerinin çok yüksek olması bu zorlu geçen ekonomi sürecinde indirim yapılması, yıllık aidatların yeni yıl zam tarifesine değil indirim tarifesine göre uygulanabilir olması, esnafın yükünün azaltılması konusunda tam destek bir uygulama olacaktır.
Pandemi süresinde esnafın derdi bir değil ki
iş alabilme, işini zamanında yapabilme, evine ekmek götürebilme, kirasını ödeyebilme, personeline maaş ödeyebilme, elektrik, su ve zorunlu giderlerini ödeyebilme, vergisel yükümlülüklerini yerine getirebilme derdinde iken odalardan özelikle bu süreçlerde yanında olmasını istemektedir. Zira zor günler odaların esnafa kolaylıklar sunması, kayıt işlemlerinde “bugün git, yarın gel” deme sisteminden vazgeçilmesini umut ediyoruz.