Hayatın içinde yer alırken anlık yükselmelerimiz ne yazık ki olur ve bu durum bazen ağır kayıplar iç dünyamızda getirebilir. O anlarda ne yapmak lazım, önerilere göz atalım.
NEFES ALIŞ VERİŞİMİZİ DÜZENLEYELİM
Öfkenizin tırmanmaya başladığını hissettiğiniz anlarda hemen bir yere oturup, derin ve diyaframdan gelen nefesler almaya başlayın. Nefes alıp verirken dışarıdaki seslere algılarınızı kapatıp sadece nefes sesinize odaklanın ve bu şekilde 10 nefes sayın.
YER DEĞİŞTİRELİM
Özellikle değer verdiğiniz bir kişiyle tartışıyorsanız ve tartışmanın tansiyonu sizden kaynaklı olarak sürekli yükseliyorsa, hiç beklemeden o ortamı terk edin. Öfke atağınızın başladığı fiziksel ortamdan uzaklaştırmak algınızı değiştirerek sakinleşmenize yardımcı olacaktır. Böyle bir durumda “Biraz hava almam gerek” gibi bir cümleyle karşı tarafa ortamdan ayrılmak istediğinizin sinyalini vererek kimseyi kırmadan tartışmayı sonlandırmış olursunuz.
DUYGULARINIZI NOT ALIN
Öfke kontrolünün en etkili yollarından biri de, öfke anlarında duygularınızı kağıda dökmektir. Bu egzersiz, öfkenizin şiddeti geçtikten sonra yaşadığınız atağa objektif bir gözle bakıp durum değerlendirmesi yapabilmenizi sağlar.
KONUYLA İLGİLİ OLMAYAN BİR ARKADAŞIMIZLA GÖRÜŞELİM
Öfke kontrolü sorununun temel nedenlerinden biri de, öfke anında muhakeme yeteneğinde kayıp yaşandığı için; öfkeye konu olan unsurun gereğinden fazla önenmesidir. Bu durumu çabucak ortadan kaldırmak için, konudan tamamen bağımsız ve size karşı tarafsızlığını koruyacak birinin fikrini alarak onunla duygularınızı paylaşmak son derece faydalı olabilir. Konuştuğunuz kişinin öfke duyduğunuz konuya dair yapacağı objektif yorumlar kendinize ve öfkenize eleştirel bir gözle bakmanıza yardımcı olacaktır.