Ülkemizde birçok yetenekli genç uzmanlıklarını sivil toplumda veya siyasal katılımda kullanmak noktasında sıkıntı yaşamaktadır. Gençlerin politik sürece tam katılımının güçlendirilmesinin temel noktası güçlü gençlik politikalarının oluşturulması ile mümkün olacaktır. Siyasi partilerin ve sivil toplum örgütlerinin genç liderlik rollerini belirlemeleri için çalışmalar yürütülmesi önem arz etmektedir.
Küresel bir eylem planı ile bağlantılı olarak bu çalışmalar demokratik ve aktif katılımı güçlendirecektir. Aktif katılıma ortak olacak çalışmalar geleceğimizi kuvvetlendirecektir. Güçlü demokratik anlayışın oluşması için gençlerin siyasi olanakları ve ortak çıkarları çerçevesinde özgün birlikteliklere ihtiyaçları söz konusudur.
Gençlerin siyasi katılımı ve demokratik gelişme açısından siyasi gelişmelerin temeli ortak bir yol haritası ile oluşturulmaktadır. Bu eşitliği oluşturmak adına küresel ölçümleme çalışması sonrasında dahiliyet seviyesinde muameleye tabii tutmak önem sarf etmektedir. Gençlerin siyasal hayata katılımı - seçmen, politik parti üyesi ya da hükümet yetkilisi olmak üzere görülse de, toplumsal politikalar daha çok geçmişten gelen öğretiler ile sağlanmaktadır.
1) Gençlerin siyasi katılımı
* Gençlerin siyasi katılımını güçlendirecek bir manifesto hazırlanmalıdır.
* Gençlerin fikirlerini ve projelerini rahatlıkla hayata geçirebilecekleri ağ ve platformların oluşturulması gerekmektedir.
2) Yerel düzeyde seçilmek ve temsil
* Kentlerde ve ilçelerde Gençlerin kent yönetimine katılımlarının kuvvetlendirilmesi
* Genç adaylara adaylaşmaları adına finansal desteğin sağlanması
* Siyasal Sistem dışında kalan gençlerin, kent yönetimine katılımlarının önündeki engellerin kaldırılması
* Seçilmiş gençleri içerecek bir veri bankası oluşturulması
* Yerel Yönetimlerin dış ilişkiler gibi alanlarda politikalarla ilgili olarak donanımlı gençlerle karar verilmesi
* Gençlerin politikada ve yönetişimde önlemlerine dair gazetecilere eğitimlerin verilmesi
Parti tüzüklerinde demokratik ve saydam kuralları kabul etmek ve bunların uygulanması için çalışmak. Özellikle aday belirleme süreçlerinde saydamlığın özendirilmesi temel ilke olarak görülmesi gerekmektedir.
Parti ve platformların sundukları manifestoların her noktasında GENÇ meselelerini dahil etmek ve gençliği görünür kılmak önemlidir.
Partilerin genç üyelerinin buluşma ve danışma kurulları takip ederek, oluşacak politik söylemlerin ve çalışmaların genç dostu ve sürdürülebilir olmasını sağlamak gerekmektedir.
Geç değil GENÇ olsun!