Genç Düşünce Enstitüsü Gönüllülük Yasa Tasarısı hazırlayarak mecliste onaylanması için çalışmalara başladı
Genç Düşünce Enstitüsü, Gönüllülük Yasa Tasarısı hazırlayarak mecliste onaylanması için çalışmalara başladı. Genel merkezi Ankara olan Enstitüsü gönüllük çalışmalarında bulunan gençlerin yasalar karşısında bir hakkı olmaması sebebiyle yasa tasarısı hazırlama kararı aldı. Enstitü Başkanı Muratcan Işıldak “2015 yılından bu yana birçok genç arkadaşımız ile gönüllülük esasıyla çalışmalar yürütmekteyiz. Gönüllülük, bir bireyin maddi karşılık ve başka bir çıkar beklentisi olmadan; ailesi ya da yakın çevresi dışındaki bireyler için toplumun yararına olduğu düşünülen bir hedefe ulaşmak için kendi isteğiyle veya ihtiyaç doğrultusunda, toplumsal girişim bünyesinde yer alarak ya da bir sivil toplum örgütünde sürdürdüğü faaliyetler olarak tanımlanır. Gönüllülük esası ile çalışmalar yürüten bireyler ne yazık ki söz konusu çalışmalar esnasında yaşanabilecek olumsuz olaylarla ilgili STK temsilcileri tarafından bilgilendirilmiyor ya da bu faaliyetlerde belli bir süre sınırlaması olmayabiliyor. Bu gibi sebepler yüzünden Gönüllülük Yasa Tasarısı meclis tarafından onaylandığı takdirde gönüllü çalışma yürütecek bireyler de sömürülmeden, sistemli bir şekilde çalışma ve toplumsal hayata katkı sağlama hakkına sahip olabilecekler” dedi.
Genç Düşünce Enstitüsü, Gönüllülük Yasa Tasarısı kapsamında Türkiye Büyük Millet Meclisi, İş-Kur, Aile ve Sosyal Politikalar ve Çalışma Bakanlığı, Valilikler, Belediye Başkanlıkları gibi kamu kurum ve kuruluşlarına ziyaretler gerçekleştirerek gönüllülüğün yasalaşması için çalışmalarını sürdürmektedir. Söz konusu yasa tasarının bu yıl Ekim ayında TBMM gündemine gelmesi beklenmektedir.
Gönüllülük Yasa Tasarısı içerisinde Amaç, Tanımlar, Gönüllü Kişi Olma Şartları, Gönüllülerin Hak ve Yükümlülükleri, Gönüllü Hizmeti Alan Gerçek veya Tüzel Kişinin Hak ve Yükümlülükleri, Gönüllülük Sözleşmesinin İçermesi Gereken Unsurlar, Gönüllülük Çalışma Süreleri, Gönüllülük Kartı İçeriği gibi konular yer almaktadır.