Dönem dönem gündeme gelen meşhur Alman Vakıfları ve isim babaları kimdir, gelin yakından bakalım…
Hitler zamanın Köln Belediye Başkanı olan Konrad Adenauer. Alman tarihi için çok önemli olan Köln şehrine giden Hitleri, Konrad Adenauer karşılamaya gitmiyor. Hitler’in geçeceği o meşhur köprüdeki Svastikaları da söküyor. Bu olaylar sonrasında Gestapo, Konrad Adenauer’i görevden alıyor ve hapse atıyor. Savaş boyunca hapiste yaşamak zorun kalıyor. Ülkenin kurulumunda etkili olan Amerikalıların desteği ile Konrad Adenauer ilk Almanya Şansölyesi oluyor.
Almanya’nın ikinci büyük partisi olan Sosyal Demokrat Partisi (SPD), vakıflara destek sağlayan, internet ve haber sitesi kuran, derneklere destekte bulunan bir oluşumdur. Türkiye’de ve Dünya’da aktif olarak destekleri vardır. Almanya’da Sosyal Demokrat Parti olan Gerhard Schröder’in partisine yakınlığı ile bilinmektedir Frederich Ebert Stiftung.
Bunun dışında Hristiyan Sosyal Birliği ( CSU) , Hristiyan Demokrat Parti CDU) Merkel’in partisi bulunmaktadır. Almanya’yı yöneten partiler olarak bilenen CDU, CSU ve SPD dir. CDU ve CSU arasında anlaşma vardır. Bu anlaşma sayesinde CDU federalde( ülke genelinde), CSU ise Bavyera’da ( yerel hükümet- eyalet) seçime girmektedir. Böylece federalde CDU oyları, Bavyera’da CSU oyları artmaktadır.
CSU Vakfı’nın adı ise Hans Siedel Vakfıdır. Seidel savaş zamanında Naziler ile iş birliği yapmamıştır. Hans Seidel, Bavyera’da başbakanlık yapmıştır. Almanya’da savaş suçu işlemiş olanların siyasette yer alması imkânsız o sebeple Seidel rahatlıkla başbakanlık görevini yerine getirmiştir. CSU küçük bir parti olmasına rağmen, vakıf ile lobicilik faaliyeti üstlenmektedir.
Muhalefet tarafında Yeşiller Partisi yer almaktadır. Yeşiller Partisi’nin vakfının adı Heinrich Böll Stiftung’tur. Babasız Ev isimli kitabıyla Nobel Edebiyat Ödülü almış Alman yazardır. Heinrich Böll Stiftung yine savaş zamanı hapiste kalmıştır. Savaşta dizi sakatlanıyor ve savaştan sonra bacağı kesileceği dönemde beş saat içinde kitap yazıyor. Kitabın iyi satışı sebebiyle, bacağını tedavi ettiriyor. Heinrich Böll Stiftung merdivenden yuvarlanarak ölmüştür. Yeşiller 1990’da kurulduklarında bir vakıf kuruyorlar ve kendilerine yakın gördükleri için vakfın adını Heinrich Böll Stiftung koyuyorlar.
Almanya tarihini bu isimlerle daha iyi öğreniliyor. Almanya’nın Cadde isimleri genellikle sevilen siyasetçilerin isimlerinden oluşmaktadır. Ancak vefat eden siyasetçilerin adı konulabiliyor yaşayan siyasetçilerin isimleri konulmuyor. Bunun sebebini ölmeden önce tecavüz olayına karışabilir, tefecilik yapabilir gibi durumlar ortaya çıkabilir. Yüz kızartıcı suç işleme ihtimallerine karşı vefat etme dönemine kadar bekleniyor eğer tertemiz bir siyasi geçmiş bırakırlarsa bir caddeye isimleri verilebiliyor.
Bu isimleri öğrenirken Almanya tarihini de öğreniyorsun aslında.
Almanya’da bir başka parti ise FDP liberal partidir. Onların kurduğu vakfın adı Friedrich Neunmann’dır. Neumann, Alman emperyalizminin en büyük savunucusudur. Mitteleuropa adında bir kitabı vardır. Almanya’da Nasyonal Sosyalizm yani milliyetçi sosyalizm mevcuttur. Friedrich Neunmann bir taraftan milliyetçi sosyalizmi savunuyor, bir taraftan emperyalizmi savunuyor, bir taraftan Marksizm’i savunuyor. Hepsini bir yere oturtmayı başarabiliyor bunun sebebi fonksiyonel bakış açısına sahip olmasıdır.
Son olarak Linke’nin Rosa Luxemburg Stiftunf Vakfı. Rosa-Luxemburg, Clara Zetkin ile birlikte Almanya’nın en önemli kadınlarından biridir. Parkta başına vurularak öldürülüp kanala atılmıştır ve öldürüldüğü yerde hala insanlar tarafından anılır. Kadın hakları, işçi hakları için ömrün mücadeleyle geçirmiş biridir. Sol Parti ile Sovyetler kökenli olması sebebiyle kimse çalışmak istemiyor. Eski Doğu Almanya eyaletlerinde çok oy alabiliyor. Rosa Luxemburg, Alman tarihinin en önemli isimlerinden biridir.