Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Le Pain
Mine Odabaşı
Köşe Yazarı
Mine Odabaşı
 

Çeyiz Yardımında Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

5510 sayılı Kanunun 37. maddesine göre vefat eden anne veya babasından dolayı gelir veya aylık alan kız çocuklarına evlenmeleri ve talepte bulunmaları halinde almakta oldukları aylık veya gelirlerinin iki yıllık tutarı bir defaya mahsus olmak üzere evlenme ödeneği olarak peşin ödenir. Bu bakımdan çeyiz yardımı olarak da bilinen evlenme ödeneği ölüm aylığı alan kız çocuklarına yalnızca bir defa ödendiğinden, çeyiz yardımı verilen kız çocuklarının evliliklerinin ölüm veya boşanma ile sona ermesi halinde, daha sonraki sürelerde yeniden evlenmeleri halinde tekrar çeyiz yardımı ödenmez. Ayrıca; Çeyiz yardımı alabilmek için nikâh tarihinden itibaren beş yıl içinde SGK’ya başvurulması gerekir. Aksi halde beş yıl içinde talep edilmeyen evlenme ikramiyeleri 5510 sayılı Kanunun 97. maddesi uyarınca zamanaşımına uğrayacaktır. Çeyiz yardımı ödenen kız çocuğuna, iki yıllık süre sona ermeden boşanması veya eşinin ölümü halinde ana veya babasından dolayı iki yıllık sürenin sonuna kadar aylık bağlanmaz. Ancak bu süre zarfında anne veya babasından dolayı sağlık hizmetlerinden yararlanır. Eşinin vefatı halinde ise iki yıllık süreyi beklemeksizin eşinden dolayı ölüm aylığı alabilir. Çeyiz yardımı ödenen kız çocuklarının aylıkları iki sene boyunca durdurulur ve ikinci senenin sonunda kesilir. Varsa diğer hak sahiplerinin aylık hisseleri iki yıllık süre zarfında değiştirilmez. İkinci yılın sonunda gerekli hisse değişiklikleri yapılır. 2008/Ekim öncesi 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanununa tabi olarak çalışan kamu görevlisi sigortalıların hak sahipleri için ise; evlenmeleri sebebiyle dul ve yetim aylığı kesilen eş ve kız çocukları ile anaya bir defaya mahsus olmak üzere almakta oldukları dul veya yetim aylıklarının on iki aylık tutarı evlenme ikramiyesi olarak ödenir. Bunlardan evlenme tarihinden itibaren on iki aydan önce boşananlarla evliliğin butlanına veya feshine karar verilenlere, ödenmiş bulunan evlilik ikramiyesinin on iki aydan eksik süreye ait kısmı tahsil edilinceye kadar aylıkları ödenmez. #Geçmiş olsun Türkiye'm. # Depremde yakınlarını kaybedenlere Allah'tan sabır diliyorum. #Rabbim aynı çaresizliği bir daha yaşatmasın.
Ekleme Tarihi: 16 Şubat 2023 - Perşembe

Çeyiz Yardımında Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

5510 sayılı Kanunun 37. maddesine göre vefat eden anne veya babasından dolayı gelir veya aylık alan kız çocuklarına evlenmeleri ve talepte bulunmaları halinde almakta oldukları aylık veya gelirlerinin iki yıllık tutarı bir defaya mahsus olmak üzere evlenme ödeneği olarak peşin ödenir.

Bu bakımdan çeyiz yardımı olarak da bilinen evlenme ödeneği ölüm aylığı alan kız çocuklarına yalnızca bir defa ödendiğinden, çeyiz yardımı verilen kız çocuklarının evliliklerinin ölüm veya boşanma ile sona ermesi halinde, daha sonraki sürelerde yeniden evlenmeleri halinde tekrar çeyiz yardımı ödenmez.

Ayrıca;

Çeyiz yardımı alabilmek için nikâh tarihinden itibaren beş yıl içinde SGK’ya başvurulması gerekir. Aksi halde beş yıl içinde talep edilmeyen evlenme ikramiyeleri 5510 sayılı Kanunun 97. maddesi uyarınca zamanaşımına uğrayacaktır.

Çeyiz yardımı ödenen kız çocuğuna, iki yıllık süre sona ermeden boşanması veya eşinin ölümü halinde ana veya babasından dolayı iki yıllık sürenin sonuna kadar aylık bağlanmaz. Ancak bu süre zarfında anne veya babasından dolayı sağlık hizmetlerinden yararlanır. Eşinin vefatı halinde ise iki yıllık süreyi beklemeksizin eşinden dolayı ölüm aylığı alabilir.

Çeyiz yardımı ödenen kız çocuklarının aylıkları iki sene boyunca durdurulur ve ikinci senenin sonunda kesilir.

Varsa diğer hak sahiplerinin aylık hisseleri iki yıllık süre zarfında değiştirilmez. İkinci yılın sonunda gerekli hisse değişiklikleri yapılır.

2008/Ekim öncesi 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanununa tabi olarak çalışan kamu görevlisi sigortalıların hak sahipleri için ise; evlenmeleri sebebiyle dul ve yetim aylığı kesilen eş ve kız çocukları ile anaya bir defaya mahsus olmak üzere almakta oldukları dul veya yetim aylıklarının on iki aylık tutarı evlenme ikramiyesi olarak ödenir.

Bunlardan evlenme tarihinden itibaren on iki aydan önce boşananlarla evliliğin butlanına veya feshine karar verilenlere, ödenmiş bulunan evlilik ikramiyesinin on iki aydan eksik süreye ait kısmı tahsil edilinceye kadar aylıkları ödenmez.

#Geçmiş olsun Türkiye'm.

# Depremde yakınlarını kaybedenlere Allah'tan sabır diliyorum.

#Rabbim aynı çaresizliği bir daha yaşatmasın.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.