Geçen hafta ilimizde gerçekleşen büyük bir organizasyondan bahsetmek istiyorum.
“7. Ulusal Matematik ve 2. Ulusal Fen Festivali”
Tales Matematik Müzesi ve Aydın Başak Koleji kampüslerinde, 7-8 Mayıs tarihlerinde gerçekleşen 7. Ulusal Tales Matematik ve 2. Ulusal Fen Yarışmalarına, 70 ilden yaklaşık 2 bin 500 öğrenci katıldı. 2 günde birden fazla oturumda yapılan sınavlarda öğrenciler, hem Fen Bilimleri hem de Matematik alanlarında ter döktü. İlk etap çerçevesinde, 50 bin öğrencinin 5-6 Mart / 12-13 Mart tarihlerinde kendi il ve okullarında katıldığı sınavlardan sonra, Van’dan İstanbul’a, Hakkari’den İzmir’e, Çorum’dan Antalya’ya, yüzde 3’e giren yaklaşık 2 bin 500 özel yetenekli öğrenci final için Aydın’a akın etti.
Festival alanında kurulan Da Vinci İcatları Sergisi, Planetaryum, Belgesel Gösterim Salonları, Tales Matematik Müzesi, Açık Hava Bilim Parkı, Deney ve Atölye Çalışmaları Salonu ve çeşitli stantlar, sınavda olan öğrencilerin velileri ve sınav öncesi-sonrası öğrencileri tarafından yoğun ilgiyle karşılandı. Pek çok farklı ilden gelen ziyaretçiler, tüm etkinlikleri keyifle deneyimleyerek Aydın’da ve festivalde olmanın memnuniyetini paylaştılar.
Akıllı şehir bileşenlerinden olan “eğitim” bileşeni adına ilimiz ciddi bir kazanım elde etmiştir. Modern iş yaşamı ve toplumsal hayatın gerekliliklerini yerine getirebilmek için yaratıcı bireylerin önce ailede, sonra da okulda hazırlanması gerekmektedir. Öğretmen merkezli ve ezbere dayalı kurulan eğitim sistemleri asla hayat başarısını sağlamaz. İlimizde gerçekleşen bu yarışmalar ile geleceğin bilim insanlarına yol açılmaktadır.
Başak eğitim kurumlarının bu çalışmasını geleceği şekillendirmek için kullanılan çok yönlü kazanım aracı olarak görebiliriz. Kolektif kentsel aidiyet bilinci açısından valiliğin, yerel yönetimlerin, meslek odalarının Aydın ilinin kültürel ve iktisadi hayatında önemli rol oynayan bu çalışmaya katkı sunmaları çok önemlidir.