EĞİTİM ALANINDA DÜNYA SIRALAMASINDA EN SONDA OLAN ÜLKELERDE OKULLAR KAPALI
En güncel haliyle okulların kapalı olduğu ülkeler sıralamasında adımız ne yazık ki uluslararası sınavlarda sonunculuğu paylaşan ülkeler ile anılmaktadır. Sudi Arabistan, Filipinler, Brezilya, Irak bunlardan ilk akla gelenler.
Birleşmiş Milletler ve Dünya Bankası yayımladıkları ortak raporda Covid-19 riskine rağmen okulların açık kalması uyarısında bulundu. Raporda özellikle yoksul ülkelerde çocukların eğitimden uzak kalmalarının yarattığı zararın Covid-19 hastalığından daha büyük olduğu vurgulandı.
UNESCO (Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü), UNICEF (Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu) ve Dünya Bankası'nın ortak raporu haziran ve ekim ayları arasında 150 ülkeden toplanan verilerle hazırlandı.
Raporda düşük ve orta-düşük gelirli ülkelerde çocukların salgının başından bu yana neredeyse 4 ay okul eğitiminden geri kaldığına dikkat çekildi. Rapora göre yüksek gelirli ülkelerde yaşanan okul eğitimi kaybı ise ortalama altı haftaya denk geliyor.
"Fırsat eşitsizliğindeki artış yıkıcı olabilir"
UNICEF raporu "Salgının dünya çapında çocukların eğitimi üzerine verdiği zararı görmek için uzağa bakmaya gerek yok" ifadeleriyle kamuoyuna duyurdu. Açıklamada okulların yeniden açılmasına öncelik vermenin ve eksikleri tamamlamak için ek ders sunmanın önemine işaret edildi.
UNESCO Eğitim Genel Müdür Yardımcısı StefaniaGiannini ise salgının düşük ve orta-düşük ülkelerdeki eğitimdeki fon açığını arttıracağından beklemek yerine doğru yatırım seçimlerinin şimdiden yapılması gerektiğini vurguladı.
Eğitim sürecinin acilen başlatılması gerektiğine dikkat çeken Dünya Bankası Eğitim Direktörü JaimeSaavedra ise "Salgından önce eğitim yoksulluğundan ve öğrenim fırsatlarının eşitsizliğinden endişe duyuyorduk. Şimdi öğrenimde taban çizgisi düştü ancak, fırsat eşitsizliğindeki artış yıkıcı olabilir" dedi.
SON 2 HAFTADA DÜNYA GENELİNDE OKULLARIN DURUMU
UNESCO verilerine göre 16 Kasım itibari ile 210 ülkeden 125 inde okullar tamamen açık, 59'un da kısmen açıktır. Toplamda 184 ülkede okullar açık, sadece 23 ülkede tamamen kapalıdır.
22 Kasım da açıklanan tabloya göre Sudi Arabistan, Irak, Meksika Brezilya, Bolivya Myanmar da okullar tamamen kapalı. İsmi geçen ülkelerin PISA gibi sınavlarda son sıraları paylaşması bir çok soruyu da beraberinde getirmektedir.
Mevcut durumda eğitim de ön sıraları paylaşan ülkelerin eğitimi öncelikli kabul edip programlarını bunun üzerine inşa ettiği görülmektedir. Okullar açık olduğunda diğer tüm kurumlar kapalı duruma geçilmiştir. Ayrıca farklı modeller kullanarak yüz yüze eğitim devam etmiştir.
Ülkemiz için Milli Eğitim Bakanlığının aldığı tedbirleri önemli buluyorum. Öğrencilerin sorumluluk alması, yönlendirilmesi okullarında daha hızlı olmaktadır. Ancak ekonomik göstergelerin müdahalesi dolayısıyla eğitimi arka planda kaldığını düşünüyorum.
Şu an mevcut covid tablosu okulların bu zaman diliminde açılmasının sağlıklı olmayacağını göstermektedir. Belki 12. Sınıf öğrencileri için ayrı bir planlama yapılabilir.
Keşke salgının ilk günlerinde okullar açık olup diğer faaliyetler için bir kısıtlama getirilmiş olsaydı...