Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Le Pain
Süleyman Çokay
Köşe Yazarı
Süleyman Çokay
 

19 Mayıs ve Atatürk Gençliği

1919 da bu topraklar üzerinde yaşanan en büyük özgürlük mücadelesini başlatan önderimiz Mustafa Kemal Atatürk ‘ün bilgi birikiminden küçük bir kesiti gençlerimize paylaşmak istedim. Sivas Lisesi'nde Atatürk, lise müdürü matematik öğretmeni Ömer Beygo ve başyardımcısı, felsefe öğretmeni Faik Dranaz ve öteki ilgililerle birlikte, topluluk halinde lisenin 9/A sınıfında programdaki geometri (o zamanki adıyla Hendese/Geometri ) dersine girdiler. Bu derste bir kız öğrenciyi tahtaya kaldırdılar. Öğrenci, tahtaya çizdiği koşut iki çizginin, başka iki koşut çizgisiyle keşismesinden oluşan açıları,  Arapça adlarını söylemekte zorluk çekiyor ve yanlışlık yapıyordu. "Bu anlaşılmaz Arapça terimlerle öğrencilere bilgi verilemez. Dersler Türkçe yeni terimlerle anlatılmalıdır." diyerek belirtti ve tebeşiri eline alıp tahtada çizimlere (zaviyenin) karşılığı olarak açı, dılı'nın karşılığı olarak kenar, müselles'in karşılığı olarak da üçgen gibi Türkçe terimleri kullanarak, bir takım geometri konularını ve bu arada Pythagoras teoremini dahil anlattı. Atatürk, bugünün dilimizdeki karşılığı koşut olan muvazi kelimesinin yerine, kullandığı paralel teriminin kökenini açıklarken, Orta Asya'daki Türkler'in, kağnısının iki tekerleğinin bir dingile bağlı olarak duruş biçimine para adını verdiğini anlattı. Atatürk, bu dersle aynı zamanda Kültür Bakanı'na ders kitaplarının kısa sürede Türkçe terimlerle yeniden yazılıp tüm okullara ulaştırılmasını sağlamıştır. Geometri kitabı yazan hatta geometrik kavramları kendi diline uyarlayan Cumhurbaşkanı, devletimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'tür. “Süngülerle, silahlarla ve kanla kazandığımız askeri zaferlerden sonra, kültür, bilim, fen ve ekonomi alanlarında da zaferler kazanmaya devam edeceğiz” sözünü bir vasiyet olarak algılamak gerek. Gençlerimiz bu bilinçle yürüdüğünde başarı kaçınılmazdır. «Her Türk bireyinin son nefesi, Türk ulusunun nefesinin sönmeyeceğini, onun ölümsüz olduğunu göstermelidir. Yüksel Türk! Senin için yükseklik sınırı yoktur. İşte parola budur.» M.KEMAL ATATÜRK (11/01/1935 Mülkiye) Saygı ve Özlemle…
Ekleme Tarihi: 19 Mayıs 2020 - Salı

19 Mayıs ve Atatürk Gençliği

1919 da bu topraklar üzerinde yaşanan en büyük özgürlük mücadelesini başlatan önderimiz Mustafa Kemal Atatürk ‘ün bilgi birikiminden küçük bir kesiti gençlerimize paylaşmak istedim.

Sivas Lisesi'nde Atatürk, lise müdürü matematik öğretmeni Ömer Beygo ve başyardımcısı, felsefe öğretmeni Faik Dranaz ve öteki ilgililerle birlikte, topluluk halinde lisenin 9/A sınıfında programdaki geometri (o zamanki adıyla Hendese/Geometri ) dersine girdiler.

Bu derste bir kız öğrenciyi tahtaya kaldırdılar. Öğrenci, tahtaya çizdiği koşut iki çizginin, başka iki koşut çizgisiyle keşismesinden oluşan açıları,  Arapça adlarını söylemekte zorluk çekiyor ve yanlışlık yapıyordu.

"Bu anlaşılmaz Arapça terimlerle öğrencilere bilgi verilemez. Dersler Türkçe yeni terimlerle anlatılmalıdır." diyerek belirtti ve tebeşiri eline alıp tahtada çizimlere (zaviyenin) karşılığı olarak açı, dılı'nın karşılığı olarak kenar, müselles'in karşılığı olarak da üçgen gibi Türkçe terimleri kullanarak, bir takım geometri konularını ve bu arada Pythagoras teoremini dahil anlattı. Atatürk, bugünün dilimizdeki karşılığı koşut olan muvazi kelimesinin yerine, kullandığı paralel teriminin kökenini açıklarken, Orta Asya'daki Türkler'in, kağnısının iki tekerleğinin bir dingile bağlı olarak duruş biçimine para adını verdiğini anlattı. Atatürk, bu dersle aynı zamanda Kültür Bakanı'na ders kitaplarının kısa sürede Türkçe terimlerle yeniden yazılıp tüm okullara ulaştırılmasını sağlamıştır. Geometri kitabı yazan hatta geometrik kavramları kendi diline uyarlayan Cumhurbaşkanı, devletimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'tür.

“Süngülerle, silahlarla ve kanla kazandığımız askeri zaferlerden sonra, kültür, bilim, fen ve ekonomi alanlarında da zaferler kazanmaya devam edeceğiz” sözünü bir vasiyet olarak algılamak gerek. Gençlerimiz bu bilinçle yürüdüğünde başarı kaçınılmazdır.

«Her Türk bireyinin son nefesi, Türk ulusunun nefesinin sönmeyeceğini, onun ölümsüz olduğunu göstermelidir. Yüksel Türk! Senin için yükseklik sınırı yoktur. İşte parola budur.» M.KEMAL ATATÜRK (11/01/1935 Mülkiye)

Saygı ve Özlemle…

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.