*Gelir vergisi mükellefiyetine göre sigortalı olan kadınlar,
*gelir vergisi muafiyetine göre sigortalı olan kadınlar,
*muhtarlıktan dolayı sigortalı olan kadınlar,
* tarımda kendi nam ve hesabına çalışmasından dolayı sigortalı olan kadınlar, doğumdan önceki sekiz ve doğumdan sonraki sekiz haftalık (çoğul gebelik halinde ise ilk on haftalık) sürede rapor parası alabilmektedir.
Bağ-Kur'lu anneye de doğum parası ödeniyor
Analık nedeniyle rapor parası almak isteyen kadın 4/b (Bağ-Kur) sigortalısı, gebeliğin 32. haftasında yani doğuma sekiz hafta kalınca sağlık raporu alması gerekmektedir. Bu raporda raporun tarihi ve doktor tarafından gebeliğin normal ya da çoğul niteliği ile doğuma kaç hafta kaldığının yazılması gerekmektedir. Doğum olayı olduktan sonra da doktor tarafından hastaya en az sekiz haftalık analık nedeniyle iş göremezlik raporunun verilmesi gerekmektedir. İşte kadın 4/b sigortalısı analık nedeniyle iş göremediği yani raporlu olduğu toplam 16 hafta (112 gün) için, Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan rapor parası alması gerekmektedir.
Kadın 4/b sigortalıları analık nedeniyle istirahatli kaldıkları ve buna ilişkin aldıkları rapor sürelerinin en fazla 112 günü (doğumdan önce 8 hafta=56 gün, doğumdan sonraki 8 hafta=56 gün olmak üzere toplam 112 gün) için SGK'dan rapor parası alabilirler. SGK tarafından kadın 4/b sigortalılarına verilecek rapor paraları uygulamada doğumdan sonra kadının iş başı yapmasında sonra gerçekleşmektedir. Uygulamada ise bu süre, doğumdan sonraki 8 hafta geçtikten sonraki zaman olarak kabul edilmektedir.
Analık halinde 4/b sigortalısı kadın kişiye ödenecek rapor parası, kadın sigortalının ayaktan tedavisinde günlük kazancının üçte ikisi, yatarak tedavide ise kadın sigortalının günlük kazancının yarısıdır.
Şirket ortağı bağ-kurlu kadınlara doğum parası uygulaması yoktur.