Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Le Pain
Mine Odabaşı
Köşe Yazarı
Mine Odabaşı
 

Çalışan emekliden SGK primi kesilir mi?

Emeklilik sonrası çalışma ya bir işyerinde işçi olarak ya da kendi şirketi veya işyerinde çalışarak olabilir. Kamu kurumlarında emekli olduktan sonra çalışılması yasal olarak mümkün olmayıp, emekli aylığı kestirildikten sonra ancak kamuda çalışılabiliyor. İŞÇİ OLARAK ÇALIŞMA 4/a sigortalısı olarak SGK’lı bir işyerinde veya banka sandığı kapsamında çalışanlarla sosyal güvenlik destek primi ödenerek çalışılması durumunda emekli aylığı kesilmemekte ve işyerinde aldıkları ücret üzerinden sosyal güvenlik destek primi ödenmektedir. Diğer bir deyişle emeklilik sonrası işçi olarak (SSK’lı) bir işyerinde 4/a kapsamında SGDP ödenerek çalışan kişilerin işyerinden aldıkları ücretlerden yine eskiden olduğu yüzde 7.5 işçi payı, yüzde 22.5 +2 (KVS) işveren payı olmak üzere 4/a SGDP kesilmeye devam edecek. ŞİRKET ORTAĞI OLANLAR 6663 Sayılı Kanun’la 2016 yılında değişiklik yapılmadan önce, Bağ-Kur kapsamında ticari faaliyette bulunan vergi mükellefleri veya şirket ortaklarının emekli maaşlarından yüzde 10 kesinti yapılıyordu. 6663 Sayılı Kanun’la 4/a, 4/b ve 4/c kapsamında yaşlılık veya emekli aylığı alanlardan, esnaf olarak çalışmaları sebebiyle aylıklarından SGDP (sosyal güvenlik destek primi) kesintisi yapılanların bu kapsamdaki sigortalılıkları 29.2.2016 tarihi itibariyle sonlandırılmıştır. Emeklilik sonrası ticari faaliyette bulunmaya devam edenlerle ilgili 6663 sayılı kanunla yapılan düzenlemeye göre, yaşlılık aylığı alanların 4(b) kapsamında çalışmaları halinde kısa ve uzun vadeli sigorta kolları açısından prim ödeme yükümlüsü olmayacak. 6663 Sayılı Yasa'yla getirilen Bağ-Kur Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) kaldırılması sadece emekli olduktan sonra bir işyeri açan ve emekli maaşından yüzde 10 Bağ-Kur destek primi kesilen kişilerle ilgilidir. 4/a sigortalısı olarak SGK’lı bir işyerinde veya banka sandığı kapsamında çalışanlarla ilgili değişiklik yapılmamıştır. Dolayısıyla şirketlerin bordrosunda bulunan ve 4/a kapsamında SGDP ödenmek suretiyle çalışan kişilerle ilgili bir değişiklik bulunmamaktadır. Yukarıda açıklandığı üzere SSK’lı olarak bir işyerinde 4/a kapsamında çalışanlar sosyal güvenlik destek primimi ödemeye devam edeceklerdir.
Ekleme Tarihi: 30 Ağustos 2019 - Cuma

Çalışan emekliden SGK primi kesilir mi?

Emeklilik sonrası çalışma ya bir işyerinde işçi olarak ya da kendi şirketi veya işyerinde çalışarak olabilir. Kamu kurumlarında emekli olduktan sonra çalışılması yasal olarak mümkün olmayıp, emekli aylığı kestirildikten sonra ancak kamuda çalışılabiliyor.

İŞÇİ OLARAK ÇALIŞMA

4/a sigortalısı olarak SGK’lı bir işyerinde veya banka sandığı kapsamında çalışanlarla sosyal güvenlik destek primi ödenerek çalışılması durumunda emekli aylığı kesilmemekte ve işyerinde aldıkları ücret üzerinden sosyal güvenlik destek primi ödenmektedir.

Diğer bir deyişle emeklilik sonrası işçi olarak (SSK’lı) bir işyerinde 4/a kapsamında SGDP ödenerek çalışan kişilerin işyerinden aldıkları ücretlerden yine eskiden olduğu yüzde 7.5 işçi payı, yüzde 22.5 +2 (KVS) işveren payı olmak üzere 4/a SGDP kesilmeye devam edecek.

ŞİRKET ORTAĞI OLANLAR

6663 Sayılı Kanun’la 2016 yılında değişiklik yapılmadan önce, Bağ-Kur kapsamında ticari faaliyette bulunan vergi mükellefleri veya şirket ortaklarının emekli maaşlarından yüzde 10 kesinti yapılıyordu.

6663 Sayılı Kanun’la 4/a, 4/b ve 4/c kapsamında yaşlılık veya emekli aylığı alanlardan, esnaf olarak çalışmaları sebebiyle aylıklarından SGDP (sosyal güvenlik destek primi) kesintisi yapılanların bu kapsamdaki sigortalılıkları 29.2.2016 tarihi itibariyle sonlandırılmıştır.

Emeklilik sonrası ticari faaliyette bulunmaya devam edenlerle ilgili 6663 sayılı kanunla yapılan düzenlemeye göre, yaşlılık aylığı alanların 4(b) kapsamında çalışmaları halinde kısa ve uzun vadeli sigorta kolları açısından prim ödeme yükümlüsü olmayacak.

6663 Sayılı Yasa'yla getirilen Bağ-Kur Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) kaldırılması sadece emekli olduktan sonra bir işyeri açan ve emekli maaşından yüzde 10 Bağ-Kur destek primi kesilen kişilerle ilgilidir. 4/a sigortalısı olarak SGK’lı bir işyerinde veya banka sandığı kapsamında çalışanlarla ilgili değişiklik yapılmamıştır.

Dolayısıyla şirketlerin bordrosunda bulunan ve 4/a kapsamında SGDP ödenmek suretiyle çalışan kişilerle ilgili bir değişiklik bulunmamaktadır. Yukarıda açıklandığı üzere SSK’lı olarak bir işyerinde 4/a kapsamında çalışanlar sosyal güvenlik destek primimi ödemeye devam edeceklerdir.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.