Küresel talep, arz yönlü faktörler ile jeopolitik risklerdeki artış emtia fiyatlarını dalgalandırmaktadır. Küresel ekonomilerde, ticari politika belirsizlikleri jeopolitik gelişmeler risk faktörleri olarak piyasalarda etkilerini sürdürmektedir. Küresel piyasalardaki enflasyonun düşüş seyri, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerdeki faiz indirim süreçleri devam ederken, 2025 yılında faiz indirimlerinde sınırlı gevşeme açıklamaları temkinli yaklaşım sergileneceği anlamında analistlerce değerlendirilmektedir.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Küresel Gıda Fiyat Endeksi’nin Aralık 2023’e göre Aralık 2024 ayında ortalama 127 puan olduğunu açıklamıştır. Küresel gıda fiyatlarının şeker öncülüğünde düşüşler göstermesi özellikle Bitkisel yağ endeksi, tahıl fiyat endekslerinde düşüşler dikkat çekmiştir.
Goldman Sachs analistleri tahminlerine göre; gaz fiyatlarının son 14 ayda zirveye yükselmesi, Rusya’nın Ukrayna üzerinden doğal gaz akışına son vermesi yanında soğuk hava tahminleri fiyatların yükselmeye devam edeceğini düşündürmektedir.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre enflasyon aylık bazda yüzde 1,03, yıllık bazda yüzde 44,38 ile piyasa beklentilerinin altında gerçekleşmiştir. İstanbul Ticaret Odası (İTO) ise İstanbul’da perakende fiyatların yıllık bazda yüzde 55,27 artış kaydettiğini, Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) hesaplamalarına göre ise E-TÜFE yıllık bazda yüzde 83,40 artış gösterdiği açıklanmıştır. Enflasyon oranının açıklanmasıyla birlikte Hazine Maliye Bakanlığı açıklamasında dezenflasyon programının kararlılıkla uygulanacağını, maliye politikasıyla, hizmet enflasyonunun katılığının azaltılarak, beklentilerin iyileşmesiyle enflasyonun hedefler doğrultusunda gerçekleşeceği beklentilerini yinelemiştir.
Aralık ayı enflasyon oranının belli olmasıyla birlikte 16,5 milyon emekli ile 4 milyon memur ve emeklilerinin zam oranları belli olmuştur. İşçi emeklilerinin zam oranı yüzde 15,75, memur ve memur emeklilerinin zam oranı ise yüzde 11,54 olmuştur.
2025 yılında kira artış tutarları hesaplamasının tavan zam sınırının kalkmasıyla birlikte konut ve işyerlerine yönelik kira artış oranı yüzde 58,51 olarak belirlenmiştir.
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) toplam brüt rezervleri 27 Aralık haftasında 155 milyar 57 milyon dolar, döviz rezervleri 90 milyar738 milyon dolar, altın rezervleri ise 64 milyar 319 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir.
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) fon kurulu kararıyla 650 bin TL. olan sigortaya tabi mevduat ve katılım fonu tutarı 01. Ocak.2025 tarihinden itibaren 950 bin TL çıkarılmıştır.
2024 yılını yüzde 28’lik artış ile 2.624 dolardan kapatan ons altın yatırımcısının yüzünü güldürmüş, 2025 yılı ilk haftasında 2.638 dolara kadar gelmiştir. Analistlerce 2025 yılında 2.500 dolar seviyesinin kırılması durumunda 3.300 dolar seviyesine gidebileceği tahmin edilmektedir.
İstanbul Sanayi Odası (İSO) için S&P Global tarafından hazırlanan imalat PMI 49,1 yükselerek son sekiz ayın en yüksek seviyesine gelmiştir. Bu endeks 50’nin altına geldiğinde daralmanın başladığı anlamını taşımaktadır. Son veri üretimdeki daralmadan çıkılmaya başlandığını işaret etmektedir. İhracat siparişlerine ait endekste 47,9’dan 49,8’e yükselmiştir. Son PMI verisi sektöre 2025 yılı için umut verici gelişmeler olduğunu teyit etmekte, ilk çeyrekte de bu ivme devam ettirilirse sektörde büyüme görülebilecektir.
Tarım ve Orman Bakanlığından yapılan açıklamaya göre yılın başında çiftçilerimize 2 milyar 298,2 milyon liralık destekleme ödemesi hesaplarına aktarılmıştır.
BIST100 endeksi yılın ilk haftasını 10.075 puandan tamamlamıştır. Cuma günü kapanışta dolar/TL paritesi 35,37, eur/TL paritesi 36,49, gram altın 3.040 TL Brent Petrol 76,51 dolara gelmiştir. Yılın ikinci haftasında ekonomik takvim açıklamaları, piyasaların vereceği tepkiler yatırımcıların odağında olmaya devam edecektir.
Saygılarımla,