Dijital ebeveynlik genel tanımıyla ‘‘Ebeveynlerin internetteki riskleri bilmesi, tanıması, çocukları bu ortamlardaki risklerden koruyabilen, çocukların gerçek hayatta olduğu gibi sanal dünyada da karşıdaki kişiye saygı duymasını aşılayan, teknolojik değişimlere/yeniliklere açık anne babalara’’ verilen isimdir.
Ebeveynlerin çocukları üzerinde olumlu etkilere sahip olması için çeşitli özelliklere sahip olması gerekmektedir. Bunları sıralamak gerekirse,
- Davranış Kontrolü: Ebeveynin çocuklarının internet ve teknoloji ağına erişimlerini incelemek. Yanlış yaptığı noktada doğruya yönlendirmesi beklenmektedir.
- Bireyselliğe Saygı: Çocuğun ebeveynden farklı bir benliğinin, düşünce ve duygularının olduğunu kabul etmektir.
- Davranış Modelleme: Çocuklar olaylara, kişilere, durumlara karşı olan tutumlarını aile bireylerinden öğrenmektedir. Ebeveyn olarak çocuklara bilgisayar ve internet teknolojileri üzerinde de rol model olunmalıdır.
- Sağlama ve Koruma: Ebeveynler çocuklarının ihtiyaçlarını karşılama ve çocuklarını olası risklerden koruma noktasında sorumluluk sahibidirler. Ebeveynler çocuklarına dijital eşitsizlik yaşatmamalı, yaşıtlarında var olan bilgiye ulaşım noktalarını çocuklarına sağlayabilmelidirler.
Unutmayalım ki çocuklar dijital dünyada da yalnız kalmamalı. Tıpkı gerçek hayatta olduğu gibi, dijital ortamda da onların yanında olmak, gerektiğinde müdahale etmek ve en önemlisi birlikte öğrenmek gerekiyor.
Ebeveynlik artık sadece okul başarılarını, yediği yemekleri ya da arkadaş çevresini takip etmekle sınırlı değil. Artık bir annenin ya da babanın, çocuğunun favori YouTuber'ını, oynadığı oyunun içeriğini ya da kullandığı sosyal medya uygulamasını bilmesi gerekiyor.
Dijital ebeveynlik, çağın gereklerinden biri. Ekranların arkasındaki dünyaya yabancı kalmamak, çocuklarımızla daha sağlıklı bağlar kurmamız için bir zorunluluk.