Corona Virüs Salgını Çinde başlamasına karşın salgından en çok etkilenen ülkeler İtalya, İspanya ve Fransa ve ABD de karantina önlemlerine karşın artış gözlenmektedir.Corona virüs Pandemic vakasını anlık güncelleyen ABD merkezli Johns Hopkins Üniversitesi'nin veri tabanına göre ABD, İran, Güney Kore, Almanya, İspanya, İtalya ve Fransa gibi en çok etkilenen ülkelerin, vakalarının ilk ortaya çıkmasından sonraki en fazla arttığı ülke Türkiye olarak görülmektedir. Türkiyede 10 bin vakaya 20.günde, İtalya'da ise 40. günde ABD'de ise 2. Ayda ulaşılmıştır.
Corona Virüs salgınının küresel ekonomilerde olumsuz etkisini göstermeye artarak devam ediyor. İngiliz hava yolu şirketi Flybe iflas ettiğini duyurdu.
Merkezi İngiltere’nin başkenti Londra’da bulunan dünyaca ünlü 73 restoran'ı bulunan İtalyan restoran zinciri Carluccio's iflas etti.
Dünyada Küresel ölçekte yaşanan ve ülkemizi de etkileyen COVID-19 salgınının ekonomik hayata, üretim ve istihdama ilişkin olası hasarlarını en aza indirme hedefiyle uygulamaya alınan “Ekonomik İstikrar Kalkanı” tedbirleri çerçevesinde kamu bankalarınca hane halkı geliri aylık 5.000,-TL ve altında olan bireysel müşteriler için yeni bir kredi uygulaması 01 Nisan 2020 Tarihi itibarıyla başlatılmıştır.
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, bankaların TL ve YP likidite ihtiyaçlarının karşılanması ve reel sektörün kredi ihtiyaçlarının kesintisiz karşılanması ve ihracatçılarımızı destekleyici tedbirler almıştır. Bunun için 6 ay vadeli döviz karşılığı TL swap ihaleleri düzenlenmesine karar verilmiştir.
Mal ve hizmet ihracatçısı firmaların finansmanı içinde;
"Toplam 60 milyar lira limit belirlenmiştir. Bu limitin 20 milyar lirası Türk Eximbank, 30 milyar lirası kamu bankaları, 10 milyar lirası ise diğer bankalar aracılığıyla yapılacak kredi kullanımlarına tahsis edilmiştir." Bu limitin yüzde 70'i Kobilere ayrılmıştır.
Yukarıda belirtilen finansal destekler gerçek anlamda uygulandığında yararlı olacağı kanaatindeyim. Bu finansman üretim ve hizmet sektöründe faaliyet gösteren ve üretimini devam ettiren, Gıda ve üretimi ithalata bağlı olmayan şirketlere (yerli Üretimin Desteklenmesi açısından ) kullandırılmasının daha uygun olacağına inanıyorum.
BIST 100 endeksi ;hareketli geçen bu haftada, geçen haftayı 88.125 puandan kapatan Borsa İstanbul dalgalı bir seyir izleyerek bu haftayı önceki hafta kapanışına göre artarak 89.552 puandan kapanmıştır.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), doların 03 Nisan 2020 Döviz Alışta: 6,6903 TL. , Satışta 6,7024 TL.olarak Euro kurunu ise Alışta 7,2279 TL, Satışta ise 7,2409 TL.den işlem görmektedir.
Petrol fiyatları;
ABD Enerji Enformasyon İdaresi (EIA) tarafından, yeni tip Corona virüsün dünya genelinde ekonomik daralmaya yol açması ve Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütüyle (OPEC) müttefiklerinden grubunun üretim kesintisi kararı alamaması dolayısıyla petrol fiyatlarında sert dalgalanmalar Mart ayında devam etmiş Nisan ayında da devam edecektir. 03 Nisan 2020 tarihi saat 19.00 itibarıyla Brend Petrol fiyatı: Usd.32,68 den işlem görmektedir.
Altın Fiyatları ; 03 Nisan 2020 Gram altın 348 TL den, Çeyrek Altın 564 TL.den Ons fiyatı ise 1.611,89.- Usd' den işlem görmektedir.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Mart 2020 ayı Enflasyon yıllık bazda yüzde 11,86 oldu.
Martta tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık yüzde 11,8, aylık yüzde 0,57 arttı.
TÜFE'de (2003=100) 2020 yılı Mart ayında bir önceki aya göre 0,57, bir önceki yılın Aralık ayına göre 2,29, bir önceki yılın aynı ayına göre 11,86 ve on iki aylık ortalamalara göre 13,33 artış gerçekleşti.
Yİ-ÜFE (2003=100) 2020 yılı Mart ayında bir önceki aya göre 0,87, bir önceki yılın Aralık ayına göre 3,22, bir önceki yılın aynı ayına göre 8,50 ve on iki aylık ortalamalara göre 12,61 artış gösterdi.
BIST 100 İstanbul Borsasında gelecek hafta hisse bazında ve endekste dalgalı bir seyir beklerken Usd/TL kurunda ve Altın fiyatlarında yukarı yönlü hareket olacağını tahmin ediyorum.
Corona Virüs salgını nedeniyle başta Irak ve İran sınırlarındaki karantina önlemleri ve AB ülkelerinde görülen pazar ve talep daralmaları Mart ayı ihracatımızda görülen düşüşün ana nedeni olmuştur. Martta ihracat salgınının etkisiyle geçen yılın aynı ayına göre yüzde 17,81 azalarak 13 milyar 426 milyon Usd olmuştur.
Corona Virüs salgınıyla birlikte dünya, ekonomik, politik ve sosyal açıdan yeni bir döneme girdi. Bugün için Türkiye dahil dünyanın neredeyse tamamında gıda stoklarında her hangi bir sorun olmadığını Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) raporlarında veriliyor.
Dünya genelinde evde “karantina” buğday ve pirinç fiyatlarında hızlı artışa yol açtı. FAO, yoksul ülkeler için gıda krizi uyarısı yaptı.
Ülkemizde Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Türkiye'nin karasal büyüklüğünün (769 milyon 632 bin dekar) yüzde 31,1'i tarım alanlarından oluşuyor. (239 milyon 430 bin 535 dekar) Aydın ilimizin 3 milyon 657bin 948 dekar Tarım arazisinde 51.188 çiftçi üretim yapmaktadır.
Bu süreç anlaşılıyor ki uzun sürecek ve süreside belli değil.
Devletimizin destekleri yanında bizlere düşen görevde tarımsal üretimi ön plana çıkararak tahıl ve sebze üretimine öncelik verilmesi gerekmektedir. Evinizde bahçenizde bir karış toprağınız varsa mutlaka sebze üretimine başlayın.
Aydın'da Tarım il Müdürlükleri ve İl ilçe Ziraat Odalarınca yönlendirilmesinin sağlanarak boş kalan arazilerin değerlendirilmesi ve yıllık dört kez üretim yapılacak ürünlere ağırlık verilmelidir. Önceliğin kişilerin öncelikli ihtiyaçlarını giderek ürünlere öncelik verilerek üretim konusunda seferberlik ilan edilmesi görüşündeyim.
Bu aşamadan sonra Üretebileceğimiz ürünler konusunda sıfır ithalat ve yerli üretime geçerek her kesimin katıldığı güçlü kooperatifçilik yaparak eğitimli çiftçi, doğal ürün, iyi tarım uygulamalarıyla dünyanın tarım ürünleri denildiğinde aklına gelen ilk ülke olmak hedefimiz olmalıdır.
İlimizdeki firmaların bağlı bulundukları odalar ve STK'larıyla işbirliği yaparak ekonomik durumla ilgili strateji oluşturmaları ve aksiyon planlarını hızla alıp hayata geçirmeleri gerekmektedir.
Bu hafta Corona Virüs'ten kaybettiğimiz kendisini öğrencilerine ve insanlığa adayan Prof.Dr. Cemil Taşcıoğlu'nu rahmetle anıyor ve bu sözlerinin unutulmamasını diliyorum.; "Bu hayatı bir kez yaşayacaksınız.Öyle hayaller kurun ki gerçekleştirmek için tüm gücünüzü verin. Öyle aşık olun ki tüm dünyayı karşınıza alabilin. Öyle arkadaşlıklar edinin ki gerçek ve samimi olsun. " Prof.Dr. Cemil TAŞCIOĞLU