AKP'nin Son 14 yılda icat ettiği Torba yasa Nedir? Torba yasaların ana amacı iktidarların açık şekilde tek olarak geçiremeyecekleri yasaları, bir araya getirip arasına toplumun hoşuna gidecek yada kronikleşen bir kaç sorununu çözer görünen yasayı da ekleyip öyle geçirmeye çalışması şeklidir.
Kanun yapma tekniğine de uymayan Torba yasa, her türlü konuyla ilgili düzenlemeleri ekleyerek bir torbaya doldurup komisyonlar devre dışı bırakılarak genellikle halkın çıkarına maddeler varmış izlenimi verilerek çıkarılan yasalardan;
Şimdiye kadar, Emekli ,İşçi,köylü,memur,küçük esnaf yani emeğiyle geçinenler lehine hiçbir yasa maddesi çıkmamıştır.
Ama,Yandaş işverenlere, kamu mallarının peşkeş çeken adrese teslim yasalar çıkarılarak yapılan soygun,vurgunlar yasal hale getirildiği gözlenmektedir.
İşte Torba yasa ile çıkarılan kanunlarla ilgili bazı uygulamalar:
‘Türk Petrol Kanunu’; Yabancılar topraklarımızda, ormanlarımızda, denizlerimizde petrol arayabilecek ve yabancı petrol şirketi ihracattan sağladığı dövizi yurt dışında tutabilecek.
Mevcut yasadaki “milli menfaat” vurgusunu kaldırıyor. Yeni yasada “Devlet adına arama ve işletme ruhsatı alma hakkı TPAO’ya aittir” hükmü çıkarıldı. Kanunla, petrol işlemlerinde kullanılacak malzeme ithalinin, gümrük muafiyeti, dahilde alınan vergi ve fonlar ile TSE ve CE güvenlik sertifikası konularında başka kurum ve kuruluşun iznine tabi olmadan, bakanlığın uygunluk izniyle yapılabilmesi sağlanıyor. Artık her şeyimiz yabancıların ,Kapitülasyonlar geri geldi.
Her torba yasası içinde TOKİ, Vakıflar ve Vakıflar Üniversitelerine ve özel şirketlere parsel ayrıcalıkları veriliyor. 1/1000 ölçekli Çevre Düzeni Planı yürürlüğe girdi..
Planın uygulanacak olan arazinin çok nitelikli tarım arazileri, zeytinlik alanlar, orman alanlar su havzaları ve korunması gerekli doğal değerlerin imara açılması tepki çekti. Söz konusu alanların konut, sanayi, ticaret ve turizm gibi alanlara dönüştürülecek.
Bütün şehir yasası ile köy den mahalleye dönüştürülen yerlerdeki otlak,mera,yayla,köy arazileri yandaşların yeni rant alanına dönüştürüldü.
Kentsel dönüşüm adı altında birçok alan ranta açılmıştır.
AKP’nin işsizliğe çare olarak sunduğu ancak sendikaların ”kölelik” olarak nitelendirdikleri özel istihdam bürolarına (ÖİB) geçici iş ilişkisi kurma, yani ”işçi kiralama” yetkisi veren düzenleme ,Türkiye ’de halen 438 özel istihdam bürosu faaliyet gösteriyor.
Tasarıyla özel istihdam bürolarına “geçici iş ilişkisi kurma”, yani “işçi kiralama” yetkisi veriliyor. Artık işçi hakları ,sendika,sosyal güvenlik kıdem tarihe karıştı.
Milletin A……na koyacağız diyenlerin vergi borçları bir kalemde siliniyor. İşletmelerine kar garantisi veriliyor.
Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun “Damat Yasası” olarak da bilinen yeni kanun tasarısı, AKP oylarıyla sabah 06.32’de TBMM tarafından kabul edildi.
CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel; “Bu kanun hocanın istemediği damadın istediği bir kanundu. Hoca varken bu kanun gelemedi. Hoca gitti, damat durdu, damada ve saraya yakın bir Başbakan geldi ve gelen hükümetin ilk icraatı olarak, Damadın kanunu geliyor. Bundan sonra 52 liralık elektrik tüketene 105 lira fatura gelecek. Memleketi artık bilim, akıl, komisyon değil damat yönetiyor. Bir enerji şirketinin CEO’su damat Alice Harikalar Diyarında. Damat harikalar diyarında bir kanun yapmışlar. Damat ne istiyorsa o var kanunda, ne vatandaşın talepleri var, ne yargının gerekleri var, ne Anayasanın gerekleri var” dedi.
ELEKTRİK FATURALARI KABARACAK
-Kayıp-kaçak bedeli, sayaç okuma bedeli, perakende satış hizmet bedeli, iletim sistemi kullanım bedeli, dağıtım bedeli faturalarda yer alacak.
-Bu tutarlar EPDK ve dağıt şirketleri tarafından serbestçe belirlenecek ve tüketiciye yansıtılacak.
-Dağıtım şirketinin kayıp kaçak kaybının faturası vatandaşa yüklenmeye devam edecek.
-Vatandaşın yargıya başvurma hakkına kısıtlama getirildi. Kayıp-kaçak için değil, sadece tarifenin yüksekli şikayetiyle dava açılabilecek.
-Dava açılamayacağı için vatandaşlardan bugüne kadar kayıp kaçak adı altında alınan toplam 33 milyar lira da geri ödenmeyecek. Kayıp kaçak bedelleri yine faturaya yansıyacak.
-Yasa yürürlüğe girdikten sonra yatırım harcamaları abonelere “dağıtım tarifesi” adı altında yeni bir kalemle fatura edilmeye başlayacak.
– Nükleer tesis kurmak için Kıyı Kanunu'na istisna getirildi. Askeri bölgeler ve sahil şeritlerine imar yetkisi verildi. Enerji Bakanlığı acele kamulaştırma kararı alabilecek.
-Bakan Albayrak'ın ‘ticari sır' diyerek maden ruhsatı olan ismini açıklamadığı firmalara da kolaylık getiriliyor.
-Elektrik dağıtım bölgelerinin ihalesiz olarak belirlenmesi, tedarik amaçlı elektrik alımlarının ihalesiz yapılacak. Çevre mevzuatına aykırı olarak firmalara ceza muafiyeti getirildi.
Yani bu yasalarla AKP ye oy veren vatandaş da vermeyende yandaş şirketlerin kasalarını doldurmaya devam edecekler. AKP'nin eli vatandaşın cebinde.