Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Le Pain
Süleyman Çokay
Köşe Yazarı
Süleyman Çokay
 

Çocuğunuzun çekingenliğini yenmek için

Arkadaşlık ilişiklerinin ve sosyal iletişiminin hızla arttığı bu dönemde zaman zaman bazı velilerin çocuklarının yeterince aktif olmadığını, hatta kendi haklarını koruyamayacaklarını bile söyledikleri olmuştur. Anne babalar bu konuda çok sabırlı olmadığında beklenenin aksine çocukları içine kapanmaya başlar. Bu durumu ortadan kaldırmak için çocuğun üstüne gitmek yerine ilk olarak onu anlamaya çalışmak gerekir. Ailelere düşen görevleri şu şekilde özetleyebiliriz; Çocuğunuza çekingen ya da utangaç olduğunu söyleyerek, etiketlemeyin. Çocuğu yeni ve bilmediği ortama ya da insanlara hazırlayın. Önceden nereye gidileceğini ve orada kimler olacağını açıklayın. Çocuğunuzun çekingen kaldığında ısrar etmeyin, zorlamayın, kızmayın ve çok fazla üstünde durmayın. Temkinli bir yapıda olduğunu kabullenin ve ortama alışması için zaman verin. Ebeveynin çekingen davranışları, çocuğun çekingenliğini arttıracaktır. Sizin yabancıyla rahat iletişime geçmeniz, çocuk için önemli bir model olacaktır. Çocuğunuzu meraklandırarak ve cesaretlendirerek destekleyin. Ona eğlenceli gezilerinizden ve edindiğiniz arkadaşlıklardan bahsedin. Kendisinin nereye gitmek istediğini sorun. Çocuğunuzun güvenli ortamda sürekli yeni deneyimler edinmesini sağlayın. Örneğin eve misafir davet edin ve çocuk misafirden başlayın. Ne kadar yabancı kişiler ve yabancı ortamlarda bulunursa çekingenliği bir o kadar azalacaktır. Çocuğunuzu aşırı korumayın ve gereğinden fazla yardım etmeyin. Küçük korku ya da ÇATIŞMALARLA baş etmeyi öğrenmesi için fırsat verin. Çocuğunuzdaki sosyal becerileri fark edin ve takdir ederek onurlandırın, onun güçlü ve başarılı yönlerini dile getirerek pekiştirin. Bir çocuk, ne kadar kendi başına karar vermesine izin verilir, ne kadar birey olarak yetiştirilirse özgüveni de  o kadar yüksek olacaktır. Bu kararlar elbette, hangi okula gideceği ya da arkadaşlarıyla kaça kadar oynayacağı gibi büyük kararlar olmayacaktır. Fakat, ne giyeceği ne renk giysi alacağı, hangi oyuncakla oynayacağı gibi kararlar almak, bağımsızlaşmak, kendi başına bir şeyler yapabileceğini kanıtlamak açısından yararlı olacaktır.
Ekleme Tarihi: 21 Kasım 2016 - Pazartesi

Çocuğunuzun çekingenliğini yenmek için

Arkadaşlık ilişiklerinin ve sosyal iletişiminin hızla arttığı bu dönemde zaman zaman bazı velilerin çocuklarının yeterince aktif olmadığını, hatta kendi haklarını koruyamayacaklarını bile söyledikleri olmuştur. Anne babalar bu konuda çok sabırlı olmadığında beklenenin aksine çocukları içine kapanmaya başlar. Bu durumu ortadan kaldırmak için çocuğun üstüne gitmek yerine ilk olarak onu anlamaya çalışmak gerekir.

Ailelere düşen görevleri şu şekilde özetleyebiliriz;

Çocuğunuza çekingen ya da utangaç olduğunu söyleyerek, etiketlemeyin.

Çocuğu yeni ve bilmediği ortama ya da insanlara hazırlayın. Önceden nereye gidileceğini ve orada kimler olacağını açıklayın.

Çocuğunuzun çekingen kaldığında ısrar etmeyin, zorlamayın, kızmayın ve çok fazla üstünde durmayın. Temkinli bir yapıda olduğunu kabullenin ve ortama alışması için zaman verin.

Ebeveynin çekingen davranışları, çocuğun çekingenliğini arttıracaktır. Sizin yabancıyla rahat iletişime geçmeniz, çocuk için önemli bir model olacaktır.

Çocuğunuzu meraklandırarak ve cesaretlendirerek destekleyin. Ona eğlenceli gezilerinizden ve edindiğiniz arkadaşlıklardan bahsedin. Kendisinin nereye gitmek istediğini sorun.

Çocuğunuzun güvenli ortamda sürekli yeni deneyimler edinmesini sağlayın. Örneğin eve misafir davet edin ve çocuk misafirden başlayın. Ne kadar yabancı kişiler ve yabancı ortamlarda bulunursa çekingenliği bir o kadar azalacaktır.

Çocuğunuzu aşırı korumayın ve gereğinden fazla yardım etmeyin. Küçük korku ya da ÇATIŞMALARLA baş etmeyi öğrenmesi için fırsat verin.

Çocuğunuzdaki sosyal becerileri fark edin ve takdir ederek onurlandırın, onun güçlü ve başarılı yönlerini dile getirerek pekiştirin.

Bir çocuk, ne kadar kendi başına karar vermesine izin verilir, ne kadar birey olarak yetiştirilirse özgüveni de  o kadar yüksek olacaktır. Bu kararlar elbette, hangi okula gideceği ya da arkadaşlarıyla kaça kadar oynayacağı gibi büyük kararlar olmayacaktır. Fakat, ne giyeceği ne renk giysi alacağı, hangi oyuncakla oynayacağı gibi kararlar almak, bağımsızlaşmak, kendi başına bir şeyler yapabileceğini kanıtlamak açısından yararlı olacaktır.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.