Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Le Pain
İsmail Tezgel
Köşe Yazarı
İsmail Tezgel
 

Demokrasi ve barış

Atatürk ve arkadaşları ,Emperyalist ülkelere karşı dünyanın en meşru savaşını ,Ulusal kurtuluş savaşını başlatmış vatan savunması yapmış, işgalci emperyalist devletleri yenerek Türkiye Cumhuriyetini kurmuşlar ve Cumhuriyeti ilan etmişlerdir. Temel politikaları, Özgürlük,Bağımsızlık ,”Yurtta barış, Dünyada barış” üzerinde şekillendirmişlerdir. Demokrasi; Günümüzde halkın iktidarı, halk egemenliği, millet egemenliği gibi anlamlara gelmektedir. Demokrasilerde yönetim, vatandaşlar tarafından belirlenir. Dolaysıyla Demokrasi halk egemenliğine dayalı yönetim demektir.Demokrasilerde devletin sahip olduğu bu sınırsız gücü kötüye kullanmasını önleyen iki ana ilke vardır: 1. Devlet iktidarının fonksiyonlarını farklı organlar eliyle yürütülmesini sağlayan güçler ayrılığı ilkesi 2. Temel hak ve özgürlüklerin yasalarla güvence altına alınması Demokrasinin temel ilkeleri; Toplumun sivil hale gelmesi . Seçimler; siyasal iktidarın seçimle belirlenmesi Siyasi partiler, iktidardaki siyasi partinin çoğulculuğa dayalı olması Laik uygulama, devlet ve yönetimin din, inanç, fikir ve düşünceler karşısında tarafsızlığı Hukukun üstünlüğü. İnsan haklarına dayalı olması, Güçler ayrılığı, devlet gücünün farklı organlara bölünmesidir.( Yasama,Yürütme,Yargı) Günümüzde demokrasi, devlet yönetim sistemi olmaktan ziyade birlikte yaşama kültürü olarak kabul edilir. Demokrasi’nin temel değerleri; Özgürlük ,eşitlik ,adalet, hoşgörü ,dürüstlük, farklılıklara saygı farklılıklara saygı, tolerans gibi değerler insanların birbirleriyle ilişkilerini düzenleyen ilkeler hâline geldiğinde demokratik sistem işlemeye başlar. Atatürk, birey ve millet olarak Türklerin özgürlüklerine verdiği önemi şu şekilde dile getirmektedir. “Özgürlük ve bağımsızlık benim karakterimdir.. Bence, bir millette şeref, onur, saygınlık, namus ve insanlığın var olabilmesinin ve sürmesinin, o milletin kesinlikle özgür ve bağımsızlığını elinde bulundurmasıyla gerçekleşme olanağı vardır.” Barış umuttur, sevgidir… Barış hoşgörüdür, demokrasidir…Barış emektir, haktır…Barış huzurdur, barış mutluluktur, barış özgürlüktür. Savaşın yıkıcılığını, acılarını bilmek, bilmeyenlere “anlatmaktır” barış, unutulurken hatırlamaktır. Ölüme, ölüm severlere direnmektir, barış Ne kadar "demokrasi" varsa o kadar barış vardır. Barış, "demokrasinin" ikiz kardeşidir.Hak, hukuk, adalet yaşarsa, barış içinde yaşar. Barış içinde büyür ve ancak barışla gelişir, Barış, dünyanın tüm renklerinin buluştuğu insanlığın ortak bayrağıdır: Hepimizi, hayatı, dünyamızı mutlu bir geleceğe taşıyacak, Demokrasi çoğulculuk demektir. Farklı düşüncelerin seslendirilmesidir. Demokrasilerde fikirler çarpışır, insanlar değil. Düşüncelere tahammülsüzlüğün hakim olduğu 18’inci asırda Alman yazar Heinrich Heine “Bugün kitap yakanlar yarın insan yakarlar” diyordu. Dil,din,ırk,cinsiyet farkı gözetmeden demokrasinin kuralları uyarak , Sevgiyle, barış içinde aydınlık yarınlar dileği ile…….
Ekleme Tarihi: 26 Eylül 2016 - Pazartesi

Demokrasi ve barış

Atatürk ve arkadaşları ,Emperyalist ülkelere karşı dünyanın en meşru savaşını ,Ulusal kurtuluş savaşını başlatmış vatan savunması yapmış, işgalci emperyalist devletleri yenerek Türkiye Cumhuriyetini kurmuşlar ve Cumhuriyeti ilan etmişlerdir.

Temel politikaları, Özgürlük,Bağımsızlık ,”Yurtta barış, Dünyada barış” üzerinde şekillendirmişlerdir.

Demokrasi; Günümüzde halkın iktidarı, halk egemenliği, millet egemenliği gibi anlamlara gelmektedir. Demokrasilerde yönetim, vatandaşlar tarafından belirlenir.

Dolaysıyla Demokrasi halk egemenliğine dayalı yönetim demektir.Demokrasilerde devletin sahip olduğu bu sınırsız gücü kötüye kullanmasını önleyen iki ana ilke vardır:

1. Devlet iktidarının fonksiyonlarını farklı organlar eliyle yürütülmesini sağlayan güçler ayrılığı ilkesi

2. Temel hak ve özgürlüklerin yasalarla güvence altına alınması

Demokrasinin temel ilkeleri; Toplumun sivil hale gelmesi . Seçimler; siyasal iktidarın seçimle belirlenmesi

Siyasi partiler, iktidardaki siyasi partinin çoğulculuğa dayalı olması

Laik uygulama, devlet ve yönetimin din, inanç, fikir ve düşünceler karşısında tarafsızlığı

Hukukun üstünlüğü. İnsan haklarına dayalı olması, Güçler ayrılığı, devlet gücünün farklı organlara bölünmesidir.( Yasama,Yürütme,Yargı)

Günümüzde demokrasi, devlet yönetim sistemi olmaktan ziyade birlikte yaşama kültürü olarak kabul edilir. Demokrasi’nin temel değerleri;

Özgürlük ,eşitlik ,adalet, hoşgörü ,dürüstlük, farklılıklara saygı

farklılıklara saygı, tolerans gibi değerler insanların birbirleriyle ilişkilerini düzenleyen ilkeler hâline geldiğinde demokratik sistem işlemeye başlar.

Atatürk, birey ve millet olarak Türklerin özgürlüklerine verdiği önemi şu şekilde dile getirmektedir.

“Özgürlük ve bağımsızlık benim karakterimdir.. Bence, bir millette şeref, onur, saygınlık, namus ve insanlığın var olabilmesinin ve sürmesinin, o milletin kesinlikle özgür ve bağımsızlığını elinde bulundurmasıyla gerçekleşme olanağı vardır.”

Barış umuttur, sevgidir… Barış hoşgörüdür, demokrasidir…Barış emektir, haktır…Barış huzurdur, barış mutluluktur, barış özgürlüktür.

Savaşın yıkıcılığını, acılarını bilmek, bilmeyenlere “anlatmaktır” barış, unutulurken hatırlamaktır. Ölüme, ölüm severlere direnmektir, barış

Ne kadar "demokrasi" varsa o kadar barış vardır. Barış, "demokrasinin" ikiz kardeşidir.Hak, hukuk, adalet yaşarsa, barış içinde yaşar. Barış içinde büyür ve ancak barışla gelişir,

Barış, dünyanın tüm renklerinin buluştuğu insanlığın ortak bayrağıdır: Hepimizi, hayatı, dünyamızı mutlu bir geleceğe taşıyacak,

Demokrasi çoğulculuk demektir. Farklı düşüncelerin seslendirilmesidir. Demokrasilerde fikirler çarpışır, insanlar değil. Düşüncelere tahammülsüzlüğün hakim olduğu 18’inci asırda Alman yazar Heinrich Heine “Bugün kitap yakanlar yarın insan yakarlar” diyordu.

Dil,din,ırk,cinsiyet farkı gözetmeden demokrasinin kuralları uyarak , Sevgiyle, barış içinde aydınlık yarınlar dileği ile…….

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.