Üniversiteler bilim yuvalarıdır. Eğitim düzeyi yüksek insanların oluşturduğu topluluklardır. Üniversiteleri oluşturan insanların, mesleki bilgiler dışındaki bilgileri almış olmaları gerekmektedir.
Üniversitemizin, Basın İlan Kurumu ve meslek örgütlerimizle birlikte düzenledikleri “Gazetecilik Eğitimi Çalıştay’ı” nedeniyle her gün İletişim Fakültesindeyiz. Bir başka yerde gördüğüm zaman eleştirmeyeceğim ama fakülte tuvaletlerinde gördüğüm zaman garibime giden notlar vardı kapılarda ve aynalarda. “Nasıl bulmak istiyorsan öyle bırak”, “Peçeteleri tezgâh üstüne bırakmayın, ıslanıyor” gibi.
Ülkelerin medeniyet seviyeleri teknoloji ile, bilim ile falan ölçülmez bana göre. Ülkelerin medeniyet seviyelerini gösteren en önemli göstergelerden biri tuvaletleri ve tuvalet kullanma alışkanlıklarıdır. Eğer bir üniversitenin fakültesindeki tuvaletlerin kapılarına, aynalarına hala “Nasıl bulmak istiyorsan öyle bırak” diye notlar konulmak ihtiyacı duyuluyorsa, daha gidecek çok yolumuz, yapacak çok işimiz var demektir. Üniversite öğrencileri ve öğretim üyelerinden oluşan bir topluluğu hala bu konuda uyarma ihtiyacı duyuyorsak söylenecek pek bir şey yok.
Özellikle yolculuklarımızda verdiğimiz molalarda aradığımız tek özellik, mola yerlerindeki tuvaletlerin temizlikleri olur. Çünkü sağlımızı ilgilendiren yerlerdir tuvaletler. Özellikle alafranga tuvaletlerin kullanımıyla sağlık daha çok ön plana çıktı zira doğrudan temas halindesiniz ve sizden önce kullananın bıraktığı durum sizi ilgilendiriyor. Buralarda bu tür uyarıların yapılması normal çünkü her türlü insanın girip çıktığı yerlerdir molalardaki tuvaletler. Bir üniversite tuvaletinde ise böyle bir uyarı olmamalıydı.